Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Egymásra mutogatnak az amerikai politikusok a leminősítés miatt

2011.08.06. 15:54

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) tevékenységére nem lesz hatással, hogy a Standard and Poor nemzetközi hitelminősítő egy fokozattal, "AA-plusz"-ra rontotta a hosszú futamú amerikai államadós-osztályzat eddigi "AAA" besorolását pénteken.

A Fed képviselője közölte, hogy az S and P döntése nem gyakorol hatást sem a hitelintézeteknek kiadandó kölcsönökre, sem a nyíltpiaci tevékenységre. Ugyanez vonatkozik az amerikai kormány kezességvállalásával kibocsátott vagy megerősített kincstári kötvényekre és más értékpapírokra.

Az Obama-kormányzat nyilvánvaló megdöbbenéssel és bizonyos mértékű haraggal reagált arra, hogy a hitelminősítő az elemzésében talált kétezer milliárd (kétbillió) dolláros hiba dacára a leminősítés mellett döntött. "Magáért beszél az az ítélet, amely egy kétbilliós hibán alapul" - mondta a pénzügyminisztérium egyik szóvivője.

Az S and P és a pénzügyminisztérium péntek esti tárgyalásain a hitelminősítő azt akarta, hogy négyezer milliárd dolláros kiigazítást hajtson végre a kormány a következő költségvetéseken, az adósságlimit megemelését lehetővé tévő kongresszusi megállapodás részeként. A hosszú politikai küzdelem után az utolsó pillanatban, a múlt hét végén megkötött egyezség értelmében a következő tíz év során 2100 milliárd dollárral csökkentik a költségvetési hiányt.

A Fehér Ház hivatalosan még nem nyilatkozott, de Dan Pfeiffer, Barack Obama elnök kommunikációs igazgatója jelezte a csapásirányt - ez pedig a republikánus párti politikusok hibáztatása -, amikor a Twitteren közzétett üzenetében úgy fogalmazott, hogy "ez nem azért történt, mert egy földrengésben összedőltek gyáraink vagy pestis sújtaná munkásainkat. Ez a kongresszus volt. Különösen a kongresszusbeli republikánusok".

Ujjal mutogattak egymásra a törvényhozók, akik arra használták fel a leminősítést, hogy pártállásuknak megfelelően ismét felvázolják a költségvetési hiány csökkentésének szerintük legjobb megoldását.

Harry Reid, a szenátus demokrata párti többségének vezetője kijelentette: az S and P döntése ismét alátámasztja, hogy a költségvetési hiány csökkentésében kiegyensúlyozott megközelítésre van szükség, s a kiadások csökkentésének együtt kell járnia a bevételnövelő intézkedésekkel.

John Boehner, a képviselőház republikánus párti elnöke viszont a kormányzat évtizedek óta tartó, nyakló nélküli költekezésének következményét véli felfedezni az amerikai adósosztályzat leminősítésében. Jim DeMint republikánus szenátor egyenesen Timothy Geithner pénzügyminiszter lemondását követelte.