Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Megállapodás az észak-koszovói átkelőkről

2011.08.06. 08:49
Keret-megállapodást kötött Koszovó és Szerbia arról, hogy továbbra is a NATO-vezetésű nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) ellenőriz két vitatott észak-koszovói határátkelőt; az egyezség célja, hogy csillapítsa a térségben nemrégiben kiéleződött feszültséget.

Hashim Thaci koszovói miniszterelnök kormánya pénteki, a sajtó nyilvánosságra előtt tartott ülésén számolt be a megállapodás létrejöttéről. Thaci elmondta, az egyezség értelmében a Koszovó és Szerbia határán - a zömében szerbek lakta észak-koszovói térségben - fekvő két átkelőt, a jarinjeit és a brnjakit katonai biztonsági övezetté minősítik át és KFOR-katonák őrzik majd. Hangsúlyozta, hogy a megállapodás szerint Koszovó fenntarthatja a szerbiai árukkal szembeni embargóját, amelyet július 20-án vezetett be, válaszul a korábbi hasonló szerb intézkedésre.

Borislav Stefanovic, a szerb kormány Koszovóval tárgyaló küldöttségének vezetője úgy nyilatkozott a Tanjug szerb hírügynökségnek, hogy a keret-megállapodás alapján a KFOR szeptember közepéig ellenőrzi a két átkelőt, de a határidő szükség esetén meghosszabbítható. Az egyezség előirányozza a két átkelőhöz vezető koszovói utakon a helyi szerbek által emelt akadályok felszámolását, valamint többek között a személyforgalom szabadságát. A megállapodást Boris Tadic szerb elnök és a szerb kormány is támogatja - hangsúlyozta.

A KFOR és a szerb kormány mindezekről szerdán már megállapodott. A koszovói kormány kezdetben elutasította az egyezséget, de Thaci álláspontja péntekre - a jelek szerint nemzetközi nyomás hatására - enyhült. A helyzetet mindazonáltal bonyolítja, hogy a koszovói szerbek pénteken elutasították az egyezmény egyik legfontosabb pontját, az útakadályok felszámolását.

Észak-Koszovóban azt követően éleződött ki a helyzet, hogy a koszovói különleges rendőrség július 25-re virradóra megpróbálta ellenőrzése alá vonni a két határátkelőt. A koszovói kormány ezzel akarta kiterjeszteni hatalmát a zömében szerbek lakta észak-koszovói körzetre, ahol nem, vagy alig érvényesül Pristina fennhatósága. Az intézkedés azonban feldühítette a helyi szerbeket, akik útakadályokat emeltek és felgyújtották az egyik átkelőt; egy koszovói rendőr meghalt a zavargásokban.

Koszovó - Szerbia egykori albán többségű tartománya - 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét. A helyi szerb kisebbség azonban nem ismeri el a koszovói hatóságokat és kizárólag Szerbia fennhatósága alá szeretne tartozni.