Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Az ENSZ-főtitkár az erőszak leállítására szólított fel Szíriában

2011.08.07. 09:19

Az ENSZ-főtitkár felszólította szombaton a szíriai elnököt, hogy azonnal vessen véget a katonai erő alkalmazásának a tüntetők ellen.

Ban Ki Mun telefonon beszélt Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, és mély aggodalmát fejezte ki az elmúlt napok fokozódó erőszaka, illetve a halálos áldozatok miatt. Az ENSZ-főtitkár elítélte a civil lakosok és a biztonsági erők ellen elkövetett erőszakot, és felszólította a szíriai elnököt, hogy azonnal vessen véget a katonai erő alkalmazásának a tüntetők ellen. Emlékeztette továbbá arra, hogy reformok véghezvitelét ígérte.

Ban Ki Mun hónapok óta próbál kapcsolatba lépni Bassár el-Aszaddal, de a szíriai államfő nem volt hajlandó beszélni vele. Utoljára májusban sikerült kapcsolatot teremtenie el-Aszaddal, amikor szintén a tüntetők elleni erőszak leállítására szólította fel.

A rendszerellenes tiltakozások Szíriában március közepén robbantak ki, s a kormányerők az elmúlt napokban egyre erőszakosabban igyekeztek elfojtani azokat. Egyes összesítések szerint a felkelésben eddig több mint kétezren haltak meg, javarészt tüntetők.