Edina
-12 °C
-3 °C

Két hónap után elhagyja a kórházat a merényletben megsérült jemeni elnök

2011.08.07. 00:13

Néhány nap múlva elhagyja szaúdi kórházát a lábadozó jemeni elnök – közölte szombaton egy jemeni kormányilletékes. Ali Abdalláh Száleh elnök de egyelőre a szaúdi kormány rijádi vendégszállásán marad, vagyis nem megy vissza Szanaába.

A jemeni elnök súlyosan megsebesült az ellene június 3-án végrehajtott merényletben, azóta Rijádban ápolják. A merényletben megsebesült Mohamed Mudzsavar miniszterelnök is. A névtelenül nyilatkozó jemeni kormányilletékes szerint ő már szombaton elhagyta a szaúdi kórházat, és a kormány vendégszállására ment.

Száleh betegágyán váltig állította, hogy hazatér, és tárgyalásokat szorgalmazott a kormány és féléve tüntető rendszerbírálók között. Politikai ellenfelei azonban minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megakadályozzák a 33 éve hatalmon lévő elnök hazatérését.

Befolyásos és nagy erővel rendelkező törzsek a minap szövetséget hoztak létre az elnök távozását fél év követelő ellenzékiek védelmére. Az új szövetség eltökélt, hogy "győzelemre viszi a fiatalok békés népi lázadását, melynek célja az Ali Abdalláh Száleh és családtagjai vezette korrupt rendszer megdöntése" – áll a szövetség alapítóokmányában.