Auguszta
-4 °C
2 °C

Meghalt a világháborús kémnő

2011.08.08. 11:37 Módosítva: 2011-08-08 18:31:57

Meghalt a 98 éves Nancy Wake, egykori ausztrál kém és francia ellenálló. A "Fehér egér" fedőnéven ismert Wake a világháború alatt egy ideig a Gestapo által legkeresettebb személyek közé tartozott.

Az új-zélandi születésű Wake Ausztráliában nőtt fel, ahol aztán rövid ideig ápolónőként dolgozott. Ezt követően Európában lett újságíró és összeházasodott Henri Fiocca francia üzletemberrel.

Nancy Wake 1945 körül
Nancy Wake 1945 körül

A második világháború alatt az ellenállás hírvivője lett, később pedig mint szabotőr és kém tevékenykedett. Miután leleplezték, Londonba menekült, de férjét elfogta és megölte a Gestapo.

Később visszatért Franciaországba, ahol fontos szerepet töltött be London és a helyi ellenálló csapatok kapcsolattartójaként.

Wake világháborús tevékenységét számos kitüntetéssel jutalmazták, megkapta többek között a Francia Köztársaság Becsületrendjét, az amerikai Szabadság-érdemrendet és az ausztrál Companion of the Order of Australia nevű, civileknek adományozható legmagasabb rangú állami kitüntetést.

A 2003 óta egy londoni szanatóriumban élő Wake vasárnap halt meg, alig egy hónappal 99. születésnapja előtt.

Nancy Wake 2004-ben (Fotó: Nicolas Asfouri)
Nancy Wake 2004-ben (Fotó: Nicolas Asfouri)

"Nancy Wake kivételesen bátor és talpraesett nő volt, akinek merész hőstettei szövetségesek százait mentették meg és segítettek véget vetni Franciaország náci megszállásának" - mondta Julia Gillard ausztrál miniszterelnök.