Bármi történt, erre semmi szükség nem volt

2011.08.08. 17:29
A rendőrök talán leütöttek egy 16 éves lányt, aki talán kővel dobta meg őket. Pontosabbat nem tudni arról, miért fajult zavargássá a csütörtökön agyonlőtt Mark Duggan rokonainak békés tiltakozása szombaton Londonban. A rokonok állítják, ha a rendőrök hajlandóak lettek volna elárulni, hogy halt meg Duggan, nem maradnak sötétedés után a környéken. De a rendőrség maga sem tudja, mi történt pontosan.

Augusztus 4-én, helyi idő szerint este negyed hétkor a londoni rendőrség különleges osztaga, a fegyveres bűnözők elleni C019 London Tottenham városrészében agyonlőtte Mark Duggant. Hogy pontosan mi történt, az tisztázatlan. Az eredeti hírek szerint Duggan tűzharcba keveredett a rendőrökkel, akik ezért lőtték agyon. Ezt látszott alátámasztani, hogy az egyik intézkedő rendőr rádiójába golyó fúródott.

Nem hiszik, hogy lövöldözött

Duggan rokonai és a környék lakói ugyanakkor kétségbe vonták a rendőrség állításait. Mivel a rendőrség szombaton nem tudott felvilágosítást adni a történtekről, a tények helyét a pletykák vették át. A tiltakozáson többen azt terjesztették, hogy Duggant kirángatták a taxiból, a földre szorították és kivégezték.

Mark Duggan
Mark Duggan

A 29 éves Duggant mennyasszonya és három gyermekének anyja, Semone Wilson szerint is ismerték a rendőrök. "Volt már vizsgálati fogságban, de még sosem ült. Nem tudom, miért, amúgy is kilenc éve volt", nyilatkozta a Guardiannak. Duggan a rendőrség látókörében maradt, csütörtökön a fekete közösségben elharapózott fegyveres bűnözés megelőzésére alapult Trident csoport a C019-es különleges egység támogatásával lépett fel ellene. Halála előtt 15 perccel még üzenetet küldött a feleségének arról, hogy "a szövetségiek" követik. Wilson szerint ha Duggannál volt is fegyver, inkább futott, mint lőtt.

A helyi közösség egyik vezetője, a család tiltakozásán is részt vevő Stafford Scott szerint Duggannál volt fegyver, de azt a zoknijába rejtve találták meg, így nem is lőhetett. A Guardian és a Telegraph értesülései szerint a rendőrségi rádióba fúródott golyó olyan, amilyet a rendőrség is használ. A panasztestület szerint keddre lehet eredménye a vizsgálatoknak. Ha igaznak bizonyul a gyanú, hogy Duggan tényleg nem lőtt a rendőrökre, az tovább fokozhatja az indulatokat.

Amik már amúgy is felfokozottak. Szombaton Duggan családja és még vagy száz környékbeli a tottenhami rendőrség elé vonult, hogy válaszokat kapjon kérdéseire. Akik azonban nem tudtak válaszokkal szolgálni, mivel a történteket nem ők vizsgálták, hanem a panasztestület.

A vizsgálat vezetője, Rachel Certontyne ugyanakkor a rendőrségre mutogat. Hétfő délutáni sajtótájékoztatóján azt állította, Duggan családja nem a panasztestülettel volt elégedetlen, hanem a rendőrséggel, mert nem tájékoztatták megfelelően a szülőket fiuk haláláról. Azt is állította, hogy a panasztestületet csak szombaton este fél kilenckor értesítették a tottenhami rendőrök arról, hogy Duggan mennyasszonya ott járt és kérdéseket tett fel. Duggan menyasszonya és a helyi közösség tagjai egy rendőri vezetőtől akartak magyarázatot a történtekre, de a parancsnok nem tárgyalt velük. A békésnek indult tiltakozás így elnyúlt, sötétedés után pedig elszabadult a pokol.

Talán, állítólag, egyesek szerint

Hogy miért, legalább olyan rejtélyes, mint maga a csütörtöki incidens. A zavargások kirobbanásában nagy szerepe van a meg nem erősített pletykáknak. A Telegraph és a Guardian beszámolói szerint a zavargás akkor robbant ki, amikor a rendőrök állítólag leütöttek egy 16 éves lányt. Egyes szemtanúk szerint a lány követ hajított a rendőrökre. A tömeg bosszúból két rendőrautót is felgyújtott.

Más tanúk szerint a lány csak érdeklődött, hogy mi történt Duggannel. A tottenhami fekete közösségben ez utóbbi olvasat terjedt el, azaz a többség úgy hiszi, a rendőrök alaptalan brutalitással léptek fel. Közben a rendőrségnek nincs tudomása róla, hogy az eset egyáltalán megtörtént-e, azaz, hogy történt-e bármi egy 16 vagy akárhány éves lánnyal vagy akárkivel Észak-Londonban.

Már csak fosztogatnak

A zavargás azonban elkezdődött, vasárnap hajnalra kamaszok kifosztották a majd egy kilométerre lévő Tottanham Hale összes üzletét. "Bármi történt, erre semmi szükség nem volt", kommentálta a történteket egy helyi lakos, Jermaine Thomas a környék lapjának, a Haringey Independentnek.

Vasárnap aztán folytatódtak a zavargások, de már nem Tottenhamben, hanem északabbra, Enfieldben és Brixtonban. Itt a zavargók már szervezettek voltak, céljuk pedig egyértelműen a fosztogatás volt - cipőboltokat, a Vodafone szaküzletét és egy ékszerboltot is kiraboltak. A zavargók a közösségi oldalakon szerveződtek, írja a Telegraph.

A hétvégén történtek sokakban idézték fel a nyolcvanas évek angliai faji zavargásait, amelyek közül kettő most is érintett helyszíneken robbant ki. Brixtonban 1981 áprilisában két éjszaka alatt 150 házat és 100 autót rongáltak meg. A zavargásokat akkor is mendemondák és félreértések robbantották ki. Egy rendőr megállított az utcán egy fiatal fekete férfit, akit megkéseltek. Bár segítséget hívott, a környéken az terjedt el, hogy a rendőr megtagadta a segítségadást, és a férfi belehalt sérüléseibe.

1985-ben Tottenhamben a 49 éves Cynthia Jarrett halála robbantott ki zavargásokat. Jarrett a rendőrség házkutatása közben, szívrohamban vesztette életét. Anglia történetének még a mértéktartó Telegraph szerint is tán legdurvább utcai eseményei során egy rendőrt halálra késeltek.

Még élnek az előítéletek

Az akkori zavargások okát a vizsgálatok a fekete közösség hátrányos megkülönböztetésében és a rendőrség aránytalan fellépésében találták meg. "Vannak is meg nem is hasonlóságok az akkori és a mostani zavargások között. Azokban az időkben a rendőrök minden ok nélkül három napra letartóztathattak fekete fiatalokat. Ilyesmi ma már nem történik. De még mindig sok a gond a rendőrség és a közösség viszonyában, és sok jó gyerek még mindig kapucniban jár, hogy takarja az arcát a rendőrök elől, akik csak bánatot okoznak nekik" - nyilatkozta a Guardiannak David Akinsanya dokumentumfilmes, aki a mostani és a 80-as évekbeli zavargásokról is tudósított. Akinsanya nyilatkozata jól tükrözi a fekete közösség érzéseit arról, hogy a rendőrök a mai napig előítéletesen állnak hozzájuk.

Mivel a zavargások vasárnap éjszaka is folytatódtak, és ezúttal valós ok nélkül, megjósolhatatlan a folytatás. A rendőrség azon a véleményen van, hogy bármi a vizsgálat eredménye, a lehető leghamarabb nyilvánosságra kell hozni. Még ha az is derül ki, hogy a rendőrség megalapozatlanul lőtte le Duggant, jobb, ha elkerülik az eltussolás látszatát. Mindenesetre, ha valóban rendőri túlkapás történt, tovább forrhatnak az indulatok.

"További szakértői vizsgálatokra várunk, hogy teljesebb és átfogóbb képet kapjunk arról, ki lőtt, milyen sorrendben követték egymást az események, és hogy egyáltalán mi történt" - nyilatkozta a Független Panasztestület egyik szóvivője a Telegraphnak.  • Hírek
  • Támogatások