Nagy lánggal ég egy londoni bútoráruház

2011.08.08. 19:09 Módosítva: 2011.08.08. 23:56
London több városrészében is zavargások kezdődtek hétfő este, több helyen is autókat gyújtottak fel, Croydonban szinte teljesen leégett egy épület, a lángok tovább terjednek. Néhány fiatal Birminghamben is betörte boltok ablakait.

Újabb összecsapások robbantak ki hétfő este London Hackney városrészében fiatalok és rendőrök között. Hackney-ben a rendőrök lezártak az egyik utcát, miután a zavargók rendőrautókra támadtak, több családnak el kellett hagynia az otthonát az erőszak miatt.

000 Par6437365

Több városrészre is átterjedtek a zavargások, Lewishamben autókat gyújtottak fel, Peckhamben egy buszmegálló és boltok is égtek, Claphamben több boltot kifosztottak. Croydon városrészben a BBC légi felvételein egy bútoráruház nagy lánggal ég. A tűz már két közeli épületre is átterjedt, a tűzoltók próbálják oltani a lángokat.

A helyi tanácsnokok szerint száz álarcos fiatal próbál fosztogatni Croydonban, ahova Essexből és Suffolkból is átvezényeltek nagyjából ötven rendőrt.

l1

A BBC szerint hétfő este azért kezdődött újra az erőszak először Hackney-ben, mert a rendőrök igazoltattak egy férfit, akinél ugyanakkor semmit sem találtak. Többen köveket és üvegeket dobáltak a rendőrök felé, gyútogatni kezdtek, és elbarikádozták magukat több épületben.

Több száz rohamrendőrt vezényeltek az érintett helyszínekre. A Twitteren már az is elterjedt, hogy egyes helyszíneken a hadsereget is kivezényelték, ezt ugyanakkor hivatalos források nem erősítették meg.

A zavargások kora este átterjedtek Enfield, Walthamstow, Islington és Waltham Forest városrészekre is északon és délen Brixtonra, azonban a rendőrség a legtöbb helyszínen ura a helyzetnek.

Birminghamben álarcos fiatalok betörték boltok ablakait a városközpontban, többen fosztogatni kezdtek. A rendőrök legalább kilenc embert őrizetbe vettek.

l2

A mostani erőszak előzménye, hogy a hétvégén zavargások törtek ki, miután a rendőrök egyelőre tisztázatlan körülmények között lelőttek egy férfit Tottenhamban. A szombaton rendezett első, békésnek induló tüntetés erőszakba csapott át a városban. Azóta összesen 215 embert vettek őrizetbe, huszonöt zavargó ellen vádat is emeltek. Harmincöt rendőr sérült meg az összecsapásokban.

A szabadságát megszakítva hazaérkező Theresa May belügyminiszter rendőri vezetőkkel találkozott Londonban és bűncselekménynek nevezte a történteket, és azt mondta, a felelősök viselni fogják tetteik következményeit. Boris Johnson londoni polgármester is megszakította nyaralását a történtek miatt.

David Cameron brit miniszterelnök is hazatér olaszországi nyaralásáról, és kedden reggel tanácskozik a helyzetről a belügyminiszterrel és a londoni rendőri vezetőkkel. Az egyik kormányzati forrás szerint Cameron azért döntött a zavargások harmadik éjszakáján a hazautazás mellett, mert a helyzet "láthatóan súlyosbodott".  • Hírek
  • Támogatások