Valér
4 °C
8 °C

Az EU vizsgálja a zimbabwei kínzásokat

2011.08.09. 01:04
Az egyes zimbabwei gyémántbányákból való exportot támogató Európai Unió hétfőn hangsúlyozta, hogy egyelőre még nem kapott kézzelfogható bizonyítékot a marangei lelőhelyen történt állítólagos kínzásokkal kapcsolatban.

A BBC brit közszolgálati csatorna hétfőn számolt be egy, a zimbabwei biztonsági erők által működtetett kínzótáborról, amelyről néhány megvert és szexuálisan bántalmazott áldozattól értesült, valamint arról, hogy az EU engedélyezné az exportot két, a térségben található bányából.

"Civil szervezetek már évekkel ezelőtt értesítettek minket a feltételezett kínzótáborokról, de kézzelfogható bizonyítékot sohasem sikerült szerezni létükről" - mondta egy hétfői brüsszeli sajtótájékoztatón Michael Mann, Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője.

A szóvivő kiemelte, hogy a BBC körülbelül egy évvel ezelőtt is levetített egy hasonló dokumentumfilmet, de az abban felhozott bizonyítékokat nem találták "100 százalékig megalapozottnak". Mann szerint nem történt olyan fejlemény, amely változtatott volna az eddigi helyzeten. "Ha ezek a vádak igaznak bizonyulnának, az különösen aggasztó volna, és mi is szeretnénk látni az erre vonatkozó bizonyítékokat" - hangsúlyozta a szóvivő.

Mann újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy valóban javasolták az exportot néhány Marangében található bányából, de ezek mindegyike megfelel a nemzetközi előírásoknak. Tehát nem egy általános engedély megadásáról van szó, hanem csak egyes, a Kimberley-folyamatot tiszteletben tartó bányák szállíthatnának újra gyémántot a nemzetközi piacra - nyomatékosította a szóvivő.

A 2003-ban létrehozott Kimberley-folyamat (KPCS) a nyers gyémántok exportjára vonatkozó nemzetközi szabályrendszer, amely azt igazolja a fogyasztónak, hogy a drágakő megvásárlásával semmilyen formában nem járult hozzá a lelőhelyekért folyó harchoz vagy az emberi jogok eltiprásához.

2009-ben a marangei gyémántlelőhelyen kereskedelmi tilalmat vezettek be, mivel a helyi biztonsági erők elüldözték a terület lakosait, mintegy 200 embert kivégeztek, sokakat pedig arra kényszerítettek, hogy a bányákban dolgozzanak. Ennek a tilalomnak a részleges feloldását jelentené az EU ajánlásának életbe lépése.

A BBC által hétfőn leleplezett tábort Gyémántbázisként emlegetik a helyiek. Szemtanúk szerint a helyszínen katonai sátrak állnak, amelyeket drótkerítés vesz körül. A tábor körülbelül másfél kilométerre található a Mbada bányától, amelynek exportját az EU engedélyezni akarja. A bányát üzemeltető vállalat vezetője Robert Mugabe zimbabwei elnök bizalmasa.