Vendel
6 °C
19 °C

Életfogytiglant kapott egy poligámista szektavezér Texasban

2011.08.09. 22:14

Életfogytiglanra ítélték kedden az egyik poligámiát hirdető szekta vezetőjét a texasi San Angelóban, mert nemi erőszakot követett el egy 12 és egy 15 éves lányon, akiket "spirituális feleségeinek" nevezett. Warren Jeffs, a mormon egyházból kiszakadt Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Fundamentalista Egyháza nevű szekta vezetője akkor is csak 35 év múlva szabadulhat leghamarabb, ha büntetését jó magaviselet miatt megfelezik. Az ítélet indoklása szerint az 55 éves férfi arra használta fel egyházvezetői pozícióját, hogy "személyes (szexuális) étvágyát és vágyait kielégítse". Jeffs az egyik áldozatának gyereket is nemzett, írja a BBC.

Jeffs ellen olyan hangfelvételeket használtak fel bizonyítékul, amelyek szerint "égi házasságot" ígért a két lánynak. A hanganyag arról tanúskodott, hogy a férfi megpróbálta elhitetni velük: az a küldetésük, és úgy engedelmeskednek a törvénynek, ha tudják, hogy "hogyan kell szexuális izgalomba jönni és ebben egymást segíteni", és hogy készen kell állniuk arra, hogy szükség esetén "vigaszt" nyújtsanak neki. "Vegyétek le a ruhátokat. Most tegyétek meg" – szólította fel a felvétel szerint a lányokat Jeffs, amit sikoltások követtek. "Ne gondoljatok a fájdalomra; a mennybe fogtok jutni" – nyugtatgatta áldozatait a férfi.

Jeffs a feljegyzései szerint isteni elrendeltetésnek gondolta, hogy egyre fiatalabb lányokat tegyen magáévá. A szektavezetőnek a becslések szerint mintegy 10 ezer, poligámiában élő követője lehet. Erich Nichols ügyész szerint a Warren Jeffs által elkövetett bűncselekmények több évtizeden át tartottak, és áldozatainak száma több százra tehető. A vád bebizonyította: a férfi tisztában volt azzal, hogy 2005-ben szövetségi körözést adtak ki ellene, és hogy elrendelte az ellene felhasználható lemezek és szövegek megsemmisítését. A poligámista különböző rejtekhelyeken bujkált az FBI elől, olyan kiskorú lányok társaságában, akiknek házasságot ígért.

A férfi immár a nyolcadik személy, akit a texasi Eldoradóban található Sóvárgás Jeruzsálem Után elnevezésű ranch lakói közül szexuális bűncselekmények miatt elítéltek. A szekta további négy tagja még tárgyalásra vár. A szektatagokat azután vádolták meg, hogy 2008-ban rajtaütöttek a ranchon, ahol fiatalkorú, nyilvánvalóan várandós lányokat találtak.

Az esküdtszék félórányi tanácskozás után döntött úgy, hogy Jeffs bűnös. A vádlott, aki a per utolsó szakaszában maga látta el a védelmét, és aki az eljárást vallásüldözésnek próbálta meg beállítani, nem élt az utolsó szó jogával. A többnejűség doktrínáját a mormon egyház több mint egy évszázada elvetette.