Auguszta
-3 °C
2 °C

Tüntetők foglalták el a líbiai nagykövetséget Stockholmban

2011.08.11. 14:34
Egy szemtanú elmondása szerint "teljes a zűrzavar" az épületben, a tüntetők kiabálnak, Moammer el-Kadhafi líbiai vezető képeit és könyveket dobálnak ki az ablakokon.

A rendőrök a riasztó jelzésére érkeztek a helyszínre. A betöréskor a nagykövetség személyzete nem tartózkodott az épületben, és senki sem sérült meg, közölte a rendőrség.

Mentőegységek is érkeztek a nagykövetséghez, hogy matracokat helyezzenek el az épület ablakai alatt, így próbálják védeni az ablakokban lógó tüntetőket. A rendőrség közlése szerint közvetítők is úton vannak, hogy tárgyaljanak a tüntetőkkel.

Emberek egy kis csoportja az épületen kívül az 1969-ben a Kadhafi vezette államcsínnyel megdöntött királyság zászlóját lengeti. A monarchia egykori zászlóját a líbiai lázadók használják lobogójukként a polgárháborúban, melyet február óta vívnak a Kadhafi-rendszer ellen.

Svédországban februárban engedélyezték a felkelők lobogójának felvonását a nagykövetségen, azt azonban eltávolították egy Kadhafihoz hű nagykövet kinevezése után.

Ebben az évben már harmadszor rohamozták meg tüntetők Líbia stockholmi nagykövetségét. Áprilisban hat embert vettek őrizetbe, amiért betörtek a diplomáciai képviselet épületébe az új nagykövet beiktatása elleni tiltakozáskor.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft