Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Viszonylag nyugodt éjszaka Nagy-Britanniában

2011.08.11. 06:26
A több napig tartó randalírozások, gyújtogatások és fosztogatások után viszonylagos nyugalom volt csütörtökre virradóra a nagy-britanniai városokban.

Habár az éjszaka folyamán nagyobb incidensek nem történtek, a feszültség tapintható maradt Nagy-Britanniában; rendőrök ezrei ügyeltek a biztonságra az elmúlt napokban feldúlt városokban. A zavargások miatt David Cameron miniszterelnök szerda este rendkívüli parlamenti ülésre hívta össze másnapra a nyári szabadságukat töltő képviselőket.

London nagy részén az éjszaka nyugalomban telt, erős rendőri jelenlét mellett. A főváros déli Eltham részében megdobálták a rendőröket, de a hatóságiak rendet teremtettek, és feloszlatták randalírozókat.


Nézze mega londoni zavargások térképét nagyobban

A vidéki városokban, ahol a rendbontók ugyancsak jókora pusztítást végeztek az elmúlt napokban, az éjszaka jórészt békés volt, de kisebb incidensekről érkeztek hírek Walesből, amelyet eddig elkerült az erőszak.

A rendőrség közben folytatja zavargásokkal kapcsolatos őrizetbe vételeket. Egyedül Londonban már 820 embert állítottak elő. Az őrizetbe vett személyek között van egy tanársegéd, egy 11 éves fiú, illetve egy jótékonysági szervezet alkalmazottja is. A rendőrségi fogdák zsúfolásig megteltek, a bíróságok pedig éjt nappallá téve dolgoznak, hogy megkapják büntetésüket a randalírozók.

David Cameron szerdán fogadkozott, hogy mindenkit azonosítanak, és mindenkit elfognak, aki részt vett az elmúlt napok zavargásaiban, s ehhez a rendőrség minden támogatást megkap.