Ágnes
-3 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Pokolgép robbant egy pakisztáni szállodában

2011.08.14. 09:38 Módosítva: 2011.08.14. 14:43
Több merénylet zavarta meg a függetlenség napi ünnepségeket Pakisztánban vasárnap. Egy szállodában pokolgép robbant, egy támaszpontot pedig rakétatámadás ért: legalább 14 ember vesztette életét.

Pakisztán délnyugati részén, a Baludzsisztán tartományban fekvő Dera Allah Jar városban egy kétemeletes szállodában robbant pokolgép, s ennek következtében 11 ember halt meg, közel húszan megsebesültek.

Az épületet romba döntötte a robbanás. A szálló előcsarnokában nagyon sokan üldögéltek a detonáció pillanatában. A mentőosztagok és a rendőrség még mindig kutat a romok között esetleges túlélőket keresve. A merénylet elkövetését eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára, de a rendőrség azt gyanítja, hogy baludzs szeparatisták lehettek a tettesek.

Feltehetően lázadók rakétákat lőttek ki egy félkatonai támaszpontra Pakisztán északnyugati részén vasárnap reggel, és ennek következtében három katona életét vesztette, huszonhárom pedig megsebesült.

Névtelenül nyilatkozó hírszerző tisztek közölték, hogy az észak-vazirisztáni törzsi területen fekvő Mirámsáh támaszpontján csapódtak be rakéták. Észak-Vazirisztán a táliboknak és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet harcosainak az egyik fellegvára. A támadás pillanatában katonák éppen felvonták a nemzeti lobogót és az ünnepi beszédre készülődtek.

A függetlenség napja az egyik legnagyobb nemzeti ünnep Pakisztánban. A független pakisztáni államot 1947. augusztus 14-én kiáltották ki az indiai brit uralom megszűntekor. A függetlenség napjának alkalmából Pakisztán minden mecsetében ünnepi imák hangzottak el vasárnap reggel, nyolc órakor pedig 3 percre megállt a forgalom az utakon, a rádiókban és a hangosbeszélőkön lejátszották a himnuszt.

Pakisztánban az a szokás, hogy a függetlenség napján minden magas épületet fényfüzérekkel díszítenek fel, és mindenhol kifüggesztik a nemzeti lobogót. Idén azonban szerények lesznek az ünnepségek, mivel az időpont a ramadánra, a muzulmán böjti hónapra esik.

A nagy terrorfenyegetettség miatt vasárnapra teljes létszámban riadókészültségbe helyezték a rendfenntartó erőket, a terrorelhárító egységek és a hírszerző szolgálatok harckészültségben állnak.