Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Kicsúszott a brit kormány kezéből a Lockerbie-merénylő

2011.08.15. 22:08 Módosítva: 2011.08.15. 22:12

Nem tudják elérni Abdelbászet al-Megrahi, a Lockerbie-merénylő visszaszállítását Nagy-Britanniába, még akkor sem, ha a férfi a líbiai felkelők fogságába esik, jelentette be David Cameron brit miniszterelnök hivatala.

A héten lesz két éve, hogy szabadlábon engedték az 1988-as Lockerbie-i merénylet miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt líbiai férfit. 2009-ben a skóciai hatóságok arra hivatkozva rövidítették le a 2001-es legalább 27 év börtönről szóló ítéletet, hogy a 270 halálos áldozatot követelő merénylet elkövetőjének már csak maximum három hónap volt hátra az életéből, prosztatarák miatt.

Tavaly nyáron több cikk is bírálta a brit sajtóban az orvosi szakvéleményeket, amelyek három hónapot jósoltak a méltányosságból szabadon engedett férfinak, aki azóta is életben van.

Annak ellenére, hogy a skót igazságszolgáltatás szerint megfelelő eljárás után engedték el a férfit, a kétéves évfordulóhoz közeledve többen felvetették, hogy a brit kormány tenne-e lépéseket, amennyiben Megrahi a líbiai harcokban a NATO-erők fogságába esik. Cameron szóvivője szerint azonban nincs olyan eljárás, amellyel visszakényszeríthetnék az Egyesült Királyságba, írja a Telegraph.

A líbiai kormány ráadásul az előző héten bejelentette, hogy Megrahi állapota nemrég megromlott, miután az orvosok elváltozást fedeztek fel a nyakán.