Rasszista a szlovák sterilizációs terv?

2011.08.15. 16:38

Bírálják a szlovák munka-, szociális- és családügyi minisztériumot azért a javaslatáért, hogy ingyen fogamzásgátlókat vagy sterilizálást ajánlana fel a szegényeknek.

A liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt minisztere, Jozef Mihál vezette tárca nem zárkózott el a vitatott terv visszavonásától. Az Élet Fóruma nevű civil szervezet szerint a terv a rasszizmus határait súrolja, diszkriminatív és a romák ellen irányul.

A szociálisan hátrányos helyzetben lévőknek szánt ingyenes fogamzásgátlást vagy sterilizálást a minisztérium az ezen csoport számára szánt segítségről szóló törvényjavaslat keretében ajánlotta fel. A jogszabály mintegy 700 településre vonatkozna, amelyeken 200 ezren élnek rossz szociális feltételek között.

"Jó intézkedésnek tartjuk, de nem akarjuk a végletekig vinni az ügyet. Ha gondot okoz a kormánykoalíción belül, nem hagyjuk egyes részleges intézkedések miatt elbukni az egész törvénytervezetet" – mondta Slavomira Selesová, a minisztérium szóvivője.

"Járjuk a telepeket, és látjuk, hogy a családban akár tíz gyermek is van, akikről a család nem képes gondoskodni. Mivel a nők nem engedhetik meg maguknak a fogamzásgátlást, a férfiak pedig nem hajlandóak rá, a gyermekek nyomorúságos körülmények közé születnek" – vette védelmébe a tárca álláspontját Lucia Nicholsonová államtitkár.

Az orvosi javaslat nélküli sterilizáció költsége 200 euró, a hormonális fogamzásgátló tabletták pedig évente több tucatnyi euróba kerülnek személyenként a Sme szlovák napilap szerint.

Az Élet Fóruma nevű civil szervezet szerint az ingyenes sterilizálási program a rasszizmussal határos és a roma lakosság elleni diszkrimináció.

Miroslav Beblavy, a legnagyobb kormánypárt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ-DS) parlamenti képviselője szerint a sterilizálás akár nemzetközi botrányt is kiválthat.

A múltban több roma asszony is azt állította, hogy a beleegyezésük nélkül sterilizálták őket. A szlovákiai bíróságok azonban nem találtak olyan esetet, amikor az orvosok megsértették volna a törvényt – írta a Sme.

Három roma asszony az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult az erőszakos sterilizálás gyanújával. A strasbourgi székhelyű bíróság várhatóan az ősszel dönt az ügyükben.  • Hírek
  • Bankszámla