Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Türkmenisztánban nemkívánatosak a tányérantennák

2011.08.16. 19:07
Türkmenisztánban betiltották a műholdvevő antennák használatát a fővárosi épületeken, mondván, hogy azok elcsúfítják az építészeti környezetet.

A tetőkre és homlokzatokra felszerelt rengeteg tányérantenna rossz hatással van Asgabat (Ashabád) építészeti megjelenésére – mondta az ország teljhatalmú elnöke, Gurbanguli Berdimuhammedov a Neitralny Turkmenistan című kormánylapnak.

Az államfő utasította a kormányt, hogy kábeltelevíziókkal helyettesítse a műholdas csatornákat. A főváros régebbi negyedeinek lakói azt állítják, hogy több mint hétszáz égi csatornát tudnak fogni.

A műholdas tévéadások a független tájékozódás ritka lehetőségét jelentik a Türkmenisztán lakosai számára. Berdimuhammedov már 2007-ben, elnöksége első évében javasolta a tányérantennák leszerelését, de akkor elhalasztották a tervet, mert a lakosság nyugtalankodni kezdett, hogy korlátozni fogják a külföldi adókat.

A tájékoztatási minisztérium szerint a kábeltelevíziókat ingyenesen vezetik be, és az alapcsomagban négy műhold eddig is sugárzott csatornái is helyet kapnak.

Türkmenisztán a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet sajtószabadság-indexén majdnem az utolsó helyen végzett tavaly: csak Eritrea és Észak-Korea szerepelt rosszabbul.