Két részre osztják a Mladics elleni vádakat

2011.08.17. 14:49
A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) ügyészsége indítványozta, hogy a Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnok elleni vádakat osszák két részre, és két különálló eljárás keretében tárgyalják és állapítsák meg a vádlott felelősségét a háborús bűncselekmények elkövetésében.

Az egyik eljárás keretében a Szrebrenicában elkövetett bűncselekményekben való bűnrészességét vizsgálnák ki, míg a másik eljárásban a Szarajevóban és más boszniai térségekben elkövetett gyilkosságokkal, valamint az ENSZ szolgálatában álló külföldiek túszul ejtésével összefüggő vádpontokat tárgyalná a bíróság.

A hágai ügyészség indítványozza, hogy először a Szrebrenicával kapcsolatos vádirat ügyében indítsák meg a pert.

Serge Brammertz főügyész azzal indokolta a Mladics elleni per két részre osztását, hogy a vádlottat csaknem az NT mandátumának a lejártakor fogták el, és az áldozatokra való tekintettel mielőbb igazságot kell szolgáltatni. Ezért a bírósági tárgyalást is mielőbb el kell kezdeni, azért is, mert Mladics egészségi állapota is megrendülhet időközben.

Ha a bírói tanács jóváhagyja a vádirat két részre bontását, és egyetért a két különálló per lefolytatásával, akkor az ügyészség először a szrebrenicai dossziét venné elő. A Szrebrenicában elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos bizonyítási eljárás körülbelül egy év múlva fejeződne be.

Ratko Mladics ellen először 1995. július 25-én emeltek vádat, majd másodszor 1995. november 16-án. A vádirat első módosítására 2002. november 8-án, a második módosítására pedig ez év június 1-jén került sor.

Mladicsot népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel és a hadijog törvényeinek és szokásainak a megszegésével vádolják az 1992-től 1995-ig tartó bosznia-hercegovinai háborúval kapcsolatosan.

A hágai NT a vádirat két pontjában tartja bűnösnek Mladicsot népirtás elkövetése miatt, és terhére róják emberek üldöztetését, kiirtását, gyilkosságokat, deportálásokat, emberek terrorizálását, polgári személyekkel szembeni jogellenes támadásokat és túszok ejtését.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Betét