Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
2 °C
9 °C

Robbantásra készült egy floridai diák

2011.08.17. 21:00 Módosítva: 2011.08.17. 21:35
Őrizetbe vették egy floridai középiskola kirúgott diákját, aki a lefoglalt tervek és tárgyi bizonyítékok szerint tanulók és tanárok tömeges legyilkolására készült.

A 17 éves Jared Cano csőbombáival több embert kívánt megölni, mint az a két columbine-i fegyveres ámokfutó, aki 1999-ben 12 diáktársával és egy tanárral végzett. A Colorado állambeli Columbine-ban elkövetett mészárlás volt az Egyesült Államok történetének legvéresebb iskolai tragédiája.

"Egy olyan katasztrófát tudtunk megakadályozni, amilyenhez foghatót még sohasem láttak Tampában" - jelentette ki Jane Castor, a város rendőrfőnöke.

A hatóságok egy lakossági bejelentés alapján jutottak Cano nyomára, aki a jövő heti tanévnyitó után akart lecsapni. A fiút korábban többször is őrizetbe vették, egyebek mellett rablás és tiltott fegyverviselés miatt.

A házkutatás során a rendőrök bombakészítéshez szükséges anyagokra és időzítő szerkezetekre bukkantak. Megtalálták Cano naplóját is, amely az iskola alaprajzát tartalmazta, valamint több olyan bejegyzést, amelyek egyértelművé tették, hogy merényletre készül. A fiú marihuánát is termesztett.

Jared Cano az őrizetbe vételkor elismerte, hogy bombát akart telepíteni az iskolába. A gyanúsított Facebook-oldalára egy olyan fotót töltött fel, amelyen machetét tart a kezében, a következő szöveg kíséretében: "a nem vérben megtanult leckét könnyen elfelejtik".

Cano vádemelési tárgyalását szeptember 5-re tűzték ki.