János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Földön maradt az orosz lopakodó

2011.08.21. 17:42 Módosítva: 2011.08.21. 18:14
Az első orosz lopakodó vadászrepülőgépnek félbe kellett szakítania a felszállást a X. Moszkvai Légi és Űrkutatási Szalonon (MAKSZ), és újra kudarcba fulladt egy Bulava ballisztikus rakéta kilövésére tett kísérlet vasárnap.

Tavaly januárban emelkedett először a levegőbe a T-50 PAK FA típusú repülőgép, de a közönség előtt csak a mostani légi szalonon mutatkozott be szerdán. A lopakodó bemutató repülésre is indult volna, amikor 100 kilométer/óra sebességnél a pilóta behúzta a vészféket, mert meghibásodást észlelt a jobb hajtóműben. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint a gép nem emelkedett fel, és szerencsére nem is csúszott ki a kifutópályáról.

A T-50-esnek a 2005-ben hadrendbe állított amerikai F-22 Raptorral kell felvennie a versenyt. Mindeddig nem terveztek a gépnek új hajtóműveket, és nem szerelték fel a legkorszerűbb műszerekkel. Szériagyártása a legderűlátóbb becslések szerint is csak 2015-ben kezdődhet meg. Moszkva szerződéseket kötött Indiával a gép fejlesztésében való együttműködésre, és orosz remények szerint az indiai légierő lesz majd a gép egyik fő megrendelője. Jelenleg két orosz lopakodóval folynak berepülési kísérletek, és a tervek szerint még idén további két gép is elkészül.

Ugyancsak az Interfax hírügynökség jelentette, hogy dolgavégezetlenül visszatért Szeverodvinszkbe a Jurij Dolgorukij nukleáris meghajtású, Borej osztályú tengeralattjáró, amelyről szombaton akartak kilőni egy Bulava interkontinentális ballisztikus rakétát. A kísérlet ezúttal azért maradt el, mert a tengeralattjáró energiellátásának egyik rendszere hibásodott meg.

A Bulavával tavaly decemberig 12 kísérletet hajtottak végre, és ezek többsége sikertelen volt, de idén július 28-án kilőtték a Jurij Dolgorukijról.
A Jurij Dolgorukij az új generációs tengeralattjárók prototípusa, és hasonmásait már építik Szeverodvinszkben.

A Bulavát szánják az orosz nukleáris erők egyik oszlopának, és a kilencvenes években kezdődött kidolgozása az egyik legköltségesebb orosz fegyverfejlesztési projekt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!