Ez a poszt a következő Percről percre része:

Hajtóvadászat Kadhafi után

Fontosabb részletek
  • Augusztus 21-én Tripoli 95 százaléka a felkelők kezére került, a központi tér visszakapta eredeti nevét (Mártírok tere).
  • Kadhafi életéről nagyon sok részlet kiderült, de a diktátort egyelőre nem találják.
  • Egyre többen ismerik el az Átmeneti Nemzeti Tanácsot. A magyar külügy is így tett augusztus 23-án.
  • A felkelők másfél milliárd dollárt kaptak a külföldön zárolt vagyonból, de ötmilliárdot szeretnének.
  • A súlyos harcok elől rengetegen menekülnek, egy tripoli kórházban kétszáz holttestet találtak.
  • Tripoliban humanitárius katasztrófa fenyeget, egyre kevesebb az élelmiszer, és a víz is fogytán.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Már ünnepelt a város, amikor kivégezték őket

    "Az egyik őr látta, hogy nyitva van az ajtó, azt hitte, menekülni akarunk, és tüzet nyitott ránk. Aztán a többi katona is ideszaladt, ők is tüzelni kezdtek, aztán pedig kézigránátokat is bedobtak." Helyszíni riport Tripoliból.

  • cikkünk a témában:

    Helyreállították Líbia tagságát

    Az Arab Liga helyreállította Líbia tagságát a szervezetben - döntött a liga rendkívüli miniszteri értekezlete szombat este Kairóban.

  • Több száz lőszeresládát zsákmányoltak a felkelők szombaton Tripoliban, amikor rábukkantak egy kisebb fegyverlerakatra.

    Az egyik férfi arról számolt be, hogy a lőszereket az ország azon pontjaira szállítják később, ahol még dúlnak a harcok a kormányerőkkel, ugyanis Tripolit már majdnem teljesen a felkelők ellenőrzik. (MTI)

  • A helyiek szerint több tömegsírt rejthet annak a titkos börtönnek az udvara, ahol szombaton 50 összeégett holttestet találtak Tripoliban. A vaslemezekből és betontéglákból álló épület udvarán munkagépek sorakoztak egy körülbelül 3 méter mély és 10 méter hosszú gödör mellett; az egyik helyi férfi azt mondta, a gödröt az áldozatoknak szánták a gyilkosok. Hamarosan elkezdik felásni a börtön előtti területet, mert azt sejtik, hogy még rengeteg holttestet rejthet a homok - tette hozzá a neve elhallgatását kérő férfi.

    Az épületben még mindig ott vannak a meggyilkolt emberek maradványai; de mivel a tűz elemésztette a testeket, csak csontok emlékeztetnek a fogva tartottakra. 
    A mészárlást túlélő egyik szemtanú szerint összesen 145 embert tartottak fogva az épületben, s akkor kezdődött a rabok legyilkolása, amikor az egyik őr nyitva találta a börtönként működő építményt. Ekkor a többi őr tüzet nyitott az ajtóból a bent lévőkre, később pedig magukra hagyták a halottnak vélt rabokat. A férfinak ekkor sikerült megszöknie. Az őrök visszatértükkor benzinnel locsolták le a testeket és kézigránátot dobtak rájuk.

    A börtön udvarán több őr teste is ott hevert és a börtönnel szomszédos telkeken  is találtak halott őröket, ami megjérdőjelezi a szemtanúk elbeszélését. (MTI)

  • Tunézia délkeleti részén a rendőrség letartóztatott egy Kadhafihoz hű líbiai állampolgárt és három tunéziait, mert merényletet akartak elkövetni Tunéziába menekült líbiaiak ellen. Február óta mintegy 70 ezer líbiai menekült át Tunéziába.

  • A líbiai lázadók 30 kilométerre nyugatra vannak Szirttől, Moammer Kadhafi szülővárosától, és elfoglalták a Tripolitól 560 kilométerrel délkeletre fekvő Ben-Dzsavádot - közölte a felkelők egyik fő katonai vezetője vasárnap.

    Keleten "bevettük Ben-Dzsavádot", nyugaton pedig "a miszrátai harcosok 30 kilométerre vannak Szirttől" - mondta Mohamed al-Fortíja, az utóbbiak parancsnoka. A lázadó Miszráta várost hónapokon át ostromolták a kadhafista erők.

    A hét elején a felkelők sokat haladtak előre keleten, de kedden megtorpantak Ben-Dzsavád városa előtt, amelyen eddig még sohasem tudtak túljutni február óta, a frontvonalak állandó változása során. Kadhafi utolsó bástyáját, Szirtet most satuba fogták a keleti Bengázi és a nyugati Miszráta felől érkező lázadó erők, amelyek ellenőrzésük alá vonták a Tripolit és Szabhát összekötő országutat. Szirt után a lázadók következő célpontja Szabha lesz.

  • Músza Ibráhim, Kadhafi fő szóvivője szombat éjjel felhívta az AP hírügynökség New York-i központját, és azt közölte, hogy Kadhafi még Líbiában van, és tárgyalásokat ajánl a felkelőknek egy közös átmeneti kormány megalakításáról. A tárgyalásokat a kormány részéről Kadhafi egyik fia, asz-Szaadi vezetné. Ibráhim azt mondta, utoljára pénteken látta Moammer Kadhafit Tripoliban.

    A lázadók vezetése nem tárgyal Kadhafival, csak arról lehet szó, hogy megadja magát - hangoztatják a lázadók. "Nem folyik tárgyalás Kadhafival - mondta Ali Tarhúni, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) olaj- és pénzügyi illetékese. - Ha meg akarja adni magát, akkor tárgyalunk, és elfogjuk."

  • A Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a Kadhafihoz hű katonák megöltek legalább 17 fogva tartottat, és önkényesen kivégeztek több tucatnyi civilt, amikor a lázadók bevonultak Tripoliba. A fővárost járó riporterek oszló tetemeket láttak több helyütt, köztük Kadhafi báb-el-azízíjai erődítménye közelében is.

  • Két olyan  helységet foglaltak el a líbiai felkelők a hét végén az ország nyugati részén, ahonnan a Moammer Kadhafihoz hű erők ostromolták a tengerparti Zuára várost - közölte szombaton az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója. A felkelők a délután nyomultak be al-Dzsamilba, amely egy fantomváros képét mutatta. A lakosok szinte mindegyike előzőleg elhagyta a települést.

    A kadhafista erők a hét elején két napon át bombázták Zuárát,  amely 90 kilométerre nyugatra fekszik Tripolitól, és 60 kilométerre a tunéziai határtól. A várost a felkelők hétfőn foglalták el. Egy másik környező város, Zelten péntekről szombatra virradóra került a lázadók kezére. (MTI)

  • Még mindig Tripoliban vesztegel az a 120 menekült, akiket a magyar nagykövetség segítségével vinnének hajókkal Máltára - mondta Galli László konzul szombaton az MTI Hírcentrum munkatársainak a líbiai fővárosban. A konzul szerint azért húzódik az indulás, mert ezidáig nem tudták kirakodni a kikötőben lévő hajó rakományát. A hajó humanitárius segélyt szállított a líbiai fővárosba - tette hozzá.

    A menekültekkel kapcsolatban a konzul azt közölte, hogy "nagyon vegyes társaság", vannak közöttük olyanok is, akik Moammer Kadhafi, az ország megbuktatott vezetője börtöneiből szabadultak, amikor a felkelők elfoglalták azokat. Kadhafi parancsára - Galli László szavai szerint - hónapokig tartottak fogva külföldi állampolgárokat, mert ő biztonsági okokból veszélyesnek ítélte őket.

    A helyi magyar nagykövetség hónapokig próbálkozott, hogy elérje a szabadon bocsátásukat, de még látogatókat sem fogadhattak. A menekültek között egy magyar állampolgár is van.

  • Mintegy ötven szénné égett csontvázra bukkantak egy Tripoli melletti katonai támaszponttal szomszédos börtönben azután, hogy a Kadhafihoz hű erők kivonultak a körzetből. Az után fedezték fel a holttesteket a környéken lakók, hogy a felkelők elfoglalták a dél-tripoli Szaláheddín (Szaladin) negyedben lévő támaszpontot, amely a 32-ik dandár elit alakulatainak adott otthont. Az alakulatok parancsnoka Hamisz, Moammer Kadhafinak, az ország elszökött vezetőjének a fia volt. (MTI)

    000 Nic604849
  • Tripoli határát elérve szinte folyamatosan hallani a lövések hangját; ezek főként a felkelők által a levegőbe leadott, cél nélküli lövöldözések, de néha egy-egy robbanás és a nehézfegyverek robaja is hallható. A kórházak tele vannak holttestekkel, mert nincs elegendő orvos, sem más egészségügyi személyzet, így még azok is meghalnak, akiket az ápolással meg lehetett volna menteni.

    Tripoli a ramadánt záró ünnepnap miatt nappal majdnem kihalt, csak a főútvonalakon felállított ellenőrzőpontokon látni fegyveres férfiakat. A felkelők általában AK-47-es vagy egyéb gépkarabéllyal vannak felszerelkezve, de több embernél sörétes vadászpuskát lehet látni. A felkelők gyerekeket is felfegyvereztek, köztük 14-15 éves fiúkat.

    Ivóvíz nemigen van a líbiai fővárosban, mert elzárták a közművet, és már a palackozott víz is fogyóban van. Akadozik az áramszolgáltatás, és nem lehet szállodai szobát kapni, mert rengeteg a menekült és a világ minden tájáról érkezett újságíró.  A házakon is mindenhol Kadhafit pocskondiázó, a forradalmat éltető rajzokat, feliratokat lehet látni; egy falfirka szerint "A líbiai a világ legjobb forradalma". (MTI)

  • A líbiai lázadóknak nincsenek konkrét információik Kadhafi és fiai hollétéről, mondta az Átmeneti Nemzeti Tanács elnöke. Musztafa Abdel Dzsalil közölte: fontolóra vették külföldi rendőrök behívását, hogy segítsenek a rendfenntartásban, de csak arab vagy muzulmán államok jöhetnek szóba. (Guardian)

  • Kevéssé valószínű, hogy Líbiából Algériába ment át egy autókonvoj és benne a szökésben lévő Kadhafi, mondta egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú algériai hivatalnok. A líbiai Gadamesz oázisvárossal egy magasságban lévő Debdeb algériai határtelepülés nyitva áll, de egy olyan autókonvojt, mint amilyenről a hírközlő szervek beszélnek, észrevettek volna. (MTI)

  • Az Átmeneti Nemzeti Tanács belügyminisztere előkészíti az állami intézmények reformját, hangzott el a tripoli sajtótájékoztatón. Hasonló gondokkal kell szembenézniük, mint az irakaiknak a Szaddam-rezsim bukása után, nagy szükség lesz a köztisztviselők és a rendőrök együttműködésére. "Az emberek 99 százaléka a Kadhafi-rezsimnek dolgozott, mert nem volt más választásuk. Olyanokra nincs szükségünk, akik kínzásokban vagy emberölésekben vettek részt" – mondta a szóvivő. (Guardian)

  • Sajtótájékoztatót tartott Tripoliban az Átmeneti Nemzeti Tanács. Elhangzott, hogy holnap gázolaj érkezik a városba, ami nélkülözhetetlen a vízellátás helyreállításához. Bíznak abban, hogy az olajipari dolgozók visszatérnek. A televízió és a rádióállomások ismét működni fognak. (Guadrian)

  • A lázadók egyik parancsnoka azt állítja, hogy az éjszakai harcok során felszabadították Tripolit, Kadhafi katonái eltűntek a fővárosból. Ezt egyelőre más forrásból nem erősítették meg. (Guardian/AP)

  • Menekülnek a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz lojális civilek Líbiából - tapasztalták az MTI Hírcentrum munkatársai pénteken a Líbiát és Tunéziát elválasztó határon. A két országot elválasztó határon jelentős torlódás volt Tunézia felé. A helyszínen egy neve elhallgatását kérő helyi ENSZ-alkalmazott arról tájékoztatott, hogy a "kadhafista civilek" menekülnek az országból. Hozzátette, elsősorban azok hagyják el szülőhazájukat, akiknek van pénze újrakezdeni az életet a szomszédos államban.
    A határon már csak autóval, a helybéliek segítségével lehet továbbjutni Tripoli felé. Az országnak ezen a részén egyáltalán nincsen mobiltelefon-szolgáltatás, se internet és akadozik az áramellátás is.

  • Az Afrikai Unió nem ismerte el a líbiai felkelők politikai szervét, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot, mert a katonai helyzetet túl ingatagnak ítéli. Az 54 országot tömörítő Afrikai Unió békefenntartó műveletekkel foglalkozó testülete, a Béke és Biztonsági Tanács pénteken Addisz-Abebában tartott csúcsértekezletet, hogy áttekintse a líbiai helyzetet.

    A tanácskozáson elfogadott zárónyilatkozatban az Afrikai Unió olyan átmeneti kormány létrehozására szólított fel, amelyben minden érdekelt fél helyet kap. Ugyanakkor gondosan ügyeltek arra, hogy a szövegben ne említsék meg se az Átmeneti Nemzeti Tanácsot, se Moammer Kadhafi líbiai vezetőt és rendszerét.

    Malajzia ugyanakkor elismerte Líbia hivatalos képviselőjének a felkelők politikai vezető testületét, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT). Malajzia egyúttal fölszólította Moammer Kadhafi elűzött líbiai vezető katonáit, hogy "a további vérontás elkerülése érdekében engedelmeskedjenek a líbiai többség akaratának".

    Eddig nagyjából 30 ország - köztük az Egyesült Államok, Németország és Törökország -, két napja pedig az Arab Liga is hivatalosan elismerte Líbia legitim képviselőjének a líbiai felkelők politikai szervezetét.

  • A nemzetek közössége fontolóra veheti egy nemzetközi rendőri erő kivezénylését Líbiába a rend helyreállításának érdekében, ha az új kormány biztonsági segítséget kér - közölte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken, miután videókonferencián tanácskozott az Európai Unió, az Afrikai Unió, az Arab Liga és az Iszlám Együttműködés Szervezete magas rangú képviselőivel.

    A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón a világszervezet vezetője elmondta: mindenki egyetértett abban, hogy a válság új és döntő szakaszba érkezett. Líbia hatalmas kihívásokkal szembesül, sürgősen véget kell vetni az erőszaknak, helyre kell állítani a rendet és a stabilitást - fejtette ki a dél-koreai politikus.

    Az üzemanyag, az élelmiszerek és a gyógyszerek hiánya mellett Ban Ki Mun súlyos problémának tartja, hogy rengeteg kézifegyver halmozódott fel a lakosságnál, s ezeket mielőbb be kell gyűjteni. Jelezte, hogy a Biztonsági Tanácsnak hamarosan javaslatot tesz arra, hogy küldjenek szakértőket Líbiába a helyzet értékelésére. Az esetleges nemzetközi rendőri erőről a Párizsba szeptember 1-jére összehívott értekezleten egyeztetnek. A tanácskozáson jelen lesz Musztafa Abdul-Dzsalíl, az ÁNT elnöke is.

  • Hat páncélozott Mercedesből álló gépkocsikonvoj kelt át a határon Líbiából Algériába - jelentette szombaton a líbiai felkelőkre hivatkozva a MENA egyiptomi hírügynökség. Az értesülést - amely azt sejteti, hogy Moammer Kadhafi elűzött líbiai vezető és fiai elmenekültek Líbiából - egyelőre nem erősítették meg független forrásból.

    "Feltételezzük, hogy az autókban magas rangú líbiai tisztségviselők ültek, lehet, hogy Kadhafi és fiai" - idézte az egyiptomi hírügynökség a líbiai felkelők egy neve elhallgatását kérő képviselőjét. Az illető a felkelők katonai tanácsának tagja a Líbiai nyugati részén, Tripolitól 550 kilométerre délnyugatra, az algériai, líbiai és tunéziai határ találkozásánál fekvő Gadámesz városban.

    A beszámoló szerint a konvoj péntek délelőtt kelt át a határon az oázisnál egy olyan sivatagi nomád katonai alakulat parancsnokának a kíséretében, amely Kadhafi irányítása alatt állt. A Líbiát majdnem 42 éven át irányító ezredest azóta nem találják, hogy a felkelők hat napja bevonultak Tripoliba, és elfoglalták a város nagy részét. Algéria a héten közölte: nem ismeri el a líbiai felkelők vezető testületét, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot.

  • A líbiai kormányellenes lázadók elűzték a Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőhöz hűséges fegyvereseket a líbiai-tunéziai határ mentén fekvő Rász Dzsdir átkelőről péntek este, és kitűzték a felkelés zöld-vörös-fekete zászlaját - közölték szemtanúk.

    A lázadók napközben összecsapásokat vívtak a Kadhafi-hű erőkkel az átkelő ellenőrzéséért. A Rász Dzsdir határátkelő birtoklása kulcsfontosságú a Tunéziából a líbiai fővárosba, Tripoliba vezető szállítási útvonalak megnyitása érdekében. (MTI)

  • A Kadhafihoz hű líbiai fegyveresek gyermekfoglyokat erőszakoltak meg, a felkelők pedig külföldi zsoldosokat tartottak fogva, és szintén gyerekeket bántalmaztak a fél éve tartó polgárháborúban – állapította meg az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet, amely mindkét felet tisztességes bánásmódra szólította fel a foglyaikkal kapcsolatban. (MTI)

  • A Kadhafihoz hű erők lemészároltak több mint 150 foglyot Bab al-Aziziyaban, mert azok elmenekültek a lázadók elől. (AFP)

  • Tripoliban az Abu Szalim nevű kórházban több mint 200 holtestet találtak, írja a BBC. A holttestek között civilek, nők és gyerekek is vannak.
    "Ez volt az egyik legszörnyűbb és legnyomasztóbb dolog, amit valaha láttam" – mondta a BBC tudósítója.
    Az épület teljesen elhagyatott, az egészségügyi személyzet a környének történt összecsapások után elmenekült. (BBC)

  • A Kadhafihoz hű erők azt állítják, teljes mértékben az ellenőrzésük alá vonták a repteret Tripoliban. A harcokban három gép megsérült. Hassam Shaidi, a lázadók parancsnoka azt mondta, nemcsak a repteret, de a környéként is ők ellenőrzik, (AP)

  • A csütörtöki összecsapások után már a felkelők kezén van Tripoliban az Abu Szalim városrész legnagyobb része is, ám azt is elismerték, hogy egyelőre még nem túl biztonságos a helyzet, jelentette Simon Denyer, a Washington Post tudósítója. Abu Szalimban többségben voltak Kadhafi támogatói.

  • Az Afrikai Unió több diplomatája szerint a szervezet megbeszélésén húsz afrikai állam egyénileg elismerte a líbiai felkelők tanácsát, azonban az AU mint szervezet várhatóan ezt nem teszi meg. (Reuters)

  • Líbia és Tunézia határán, Rasz Adzsdírnál is összecsapások robbantak ki a felkelők és a Kadhafihoz hű erők között, jelentette az al-Dzsazíra.

  • Az ENSZ figyelmeztette a Kadhafi fejére kitűzött vérdíjra pályázó fejvadászokat, hogy a törvény mindenkire vonatkozik, így Kadhafira is. A statáriális bíróskodás szerintük semmiképpen sem megengedhető. (BBC)