Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

A román kormány újratárgyalná a verespataki aranybánya szerződését

2011.08.26. 17:49

A román kormánynak újra kell tárgyalnia a bányakoncessziós szerződést, amelyet Románia a kanadai Gabriel Resourcesszal írt alá a verespataki aranybánya megnyitása érdekében - jelentette ki pénteken Emil Boc román kormányfő.

A miniszterelnök megerősítette, hogy a szerződést biztosan újra kell tárgyalni, mert a román államnak túl kevés a haszna a projektből. Boc a román közszolgálati rádiónak nyilatkozva megismételte, hogy nem volt támogatója a tervnek, és most sem támogatja azt, hiszen két fontos problémát vet fel: az egyik a környezetvédelmi aggályok kérdése, amikre egyelőre várja a szakemberek megoldásait, a másik pedig a bányakoncessziós szerződés. Boc hangsúlyozta, hogy a szerződés Románia érdekei szempontjából messzemenően előnytelen. Hozzátette: gazdasági szempontból a tervet a jelenlegi formájában nem lehet elfogadni.

Korábban Traian Basescu román államfő is a szerződés újratárgyalása mellett foglalt állást, ugyanakkor támogatásáról biztosította a beruházást, mert mint mondta, Romániának szüksége van az aranyra az aranytartalékok növelése céljából.

Pénteken a Zöld Erdély Egyesület nevű civil szervezet az MTI bukaresti irodájához eljuttatott közleményben közölte, hogy a 77 romániai magyar civil szervezet által korábban aláírt, a verespataki bánya megnyitása ellen érvelő tiltakozó állásfoglaláshoz a www.greendex.ro honlapon bárki csatlakozhat kézjegyével. A dokumentumban egyebek között azt kérik Kelemen Hunor romániai művelődési minisztertől, vonja vissza a Kirnyik-hegyre vonatkozó régészeti mentesítési bizonylatot, amelyet július közepén bocsátottak ki az illetékes román hatóságok. Ennek az engedélynek a kibocsátásával ugyanis fontos akadály hárult el a bánya megnyitása elől. A beruházónak a környezetvédelmi engedélyt kell még megszereznie, amiről a végső döntést a román kormánynak kell meghoznia. Kelemen Hunor korábban már kifejtette, hogy miniszteri rendelettel a mentesítési bizonylat nem vonható vissza, csak bírósági úton kezdeményezhető az érvénytelenítése.

A Zöld Erdély Egyesület - amely tagja a Mentsük meg Verespatakot mozgalomnak - leszögezi: a Verespatakért folytatott széles körű civil tiltakozásnak semmilyen pártpolitikai célja és töltete nincs, de kötelességüknek érzik felidézni, hogy az RMDSZ az elmúlt években következetesen és határozottan ellenezte a verespataki bányatervet és általában a ciántechnológiás bányászatot, míg most Kelemen Hunor - aki egyben az RMDSZ elnöke - azt állítja: a szövetségnek nincs határozott álláspontja Verespatakról. Kovács Zoltán Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke hangsúlyozta: nem az RMDSZ lejáratásáról van szó, hanem arról a látványos pálfordulásról, amelyet az RMDSZ egyes csúcsvezetői tettek egy konkrét ügyben, amit csak az RMDSZ maga tud korrigálni - olvasható a közleményben.