Jusztina
10 °C
27 °C

Festékkel töltött tojással dobták meg Nick Clegget

2011.08.26. 07:21 Módosítva: 2011.08.26. 07:22

Kék festékkel töltött tojást hajított egy elégedetlen egyetemista Nick Clegg brit miniszterelnök-helyettesre csütörtök este Glasgowban.

A tojás eltalálta a politikust, így festékes lett az arca és a zakója is. "Nicknek három tíz év alatti gyereke van, így nem ijed meg egy kis festéktől" – mondta a politikus szóvivője.

A rendőrség őrizetbe vette a támadót, a glasgow-i egyetem 22 éves diákját, aki azzal indokolta tettét, hogy tiltakozását akarta kifejezni az ellen, hogy a Liberális Demokraták tavaly kormánykoalícióra léptek a Konzervatív Párttal.

Clegg a Liberális Demokraták vezetője. Glasgowban pártja aktivistáival találkozott, s Willie Rennie-vel, a Liberális Demokraták skóciai vezetőjével éppen a rendezvény helyszínére sétált, amikor a tojástámadás érte.

A politikus nem különösebben jött zavarba. Megmosta arcát, kicsit megtisztogatta zakóját, majd elmondta beszédét a pártaktivisták előtt. "Ezek a dolgok előfordulnak. Nem történt semmi" – mondta egy skóciai rádiónak később.

A kék színnel azonosítják hagyományosan a Konzervatív Pártot, amely 70 év után először tavaly alakított kormányt a Clegg vezette Liberális Demokratákkal. A pártban ez sok mindenkinek nem tetszett, a legradikálisabb libdemek körében a "Szégyen, hogy bekékültetek" (Shame on you for turning blue) jelszó dívott.