Azonosították a líbiai nagykövetség előtti rendőrgyilkosság elkövetőjét

2011.08.27. 17:24

Azonosította egy szemtanú annak a brit rendőrnőnek a feltételezett gyilkosát, akit 1984-ben a londoni líbiai nagykövetség előtt lőttek le - adta hírül szombaton a The Daily Telegraph című brit lap.

A 25 éves Yvonne Fletchert egy golyó terítette le huszonhét évvel ezelőtt, miközben egy tüntetés miatt a nagykövetség közelében volt szolgálatban. A brit rendőrség annak idején tizenegy napon át valóságos ostromzár alatt tartotta a követségi épületet, amelyből feltételezése szerint a lövés érkezett, de végül több líbiai - köztük nyilván a tettes is - bántatlanul távozhatott a képviseletről, tekintettel a diplomáciai mentességre. Máig nem helyeztek senkit vád alá az ügyben.

A lap szerint egy tanú, egy szobafestő, aki azt állítja, hogy egy közeli banképületből látta a jelenetet, a lövés végrehajtójaként azonosította Abdel-Madzsíd Szaláh Ameri fiatal diplomatát. Az újság által idézett ügyészi jelentés szerint a szobafestő látta a fegyvert a férfi jobbkezében, valakinek megjegyzést tett rá, majd hallotta a lövést. A szobafestő akkor azonosította a lövést leadó férfit, amikor megnézte a videofelvételt, amelyen a dráma után a líbiaiak távoztak a nagykövetségről, hogy eleget tegyenek a kiutasításnak.

A jelentést - írta a The Daily Telegraph - a brit rendőrség rendelte meg, és egy kanadai ügyész készítette el, majd átadta a brit ügyészi hivatalnak. Az ügyészi anyag létezéséről a brit lap két évvel ezelőtt tett először említést. A brit külügyminisztérium azzal reagált a lap írására, hogy készen áll a rendőrség segítésére, hogy az ismét Líbiába menjen, mihelyt a helyszínen a viszonyok ezt lehetővé teszik.

A rendőrség nem erősítette meg, de nem is cáfolta a hírt - a feltételezett tettes nevét - szóvivője csak annyit közölt, hogy továbbra is el van szánva az Yvonne Fletcher meggyilkolásáért felelősök azonosítására.
Andrew Mithcell, a fejlesztési segélyezés brit minisztere a hét elején úgy vélte, hogy a Líbiában zajló forradalom lehetővé teheti a "botrányos gyilkosság" gyanúsítottjának igazságszolgáltatás elé vitelét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport