Irén már emberéletet is követelt

2011.08.27. 10:19 Módosítva: 2011.08.28. 00:33
Már nyolc halottnál tart az USA keleti partvidékére Iecsapó, Irén nevű hurrikán. A trópusi vihar a Karib-tenger térségében három áldozatot szedett, az USA-ban még öten vesztették életüket. New York tömegközlekedését leállították, a reptereket lezárták, eddig egymillió amerikai van áram nélkül.

Éppen állatait etette Irén első amerikai áldozata, amikor a fejére esett egy faág, jelentette az ABC News. Az Észak-Karolina állambeli férfi a kertjében dolgozott, amikor a tragédia történt. A helyszínre kiérkező mentők már nem tudtak segíteni rajta. A CNN információi szerint pénteken egy másik férfi is meghalt, ő akkor kapott infarktust, amikor a háza ablakait igyekezett bedeszkázni. Egy floridai szörfös a hatalmas hullámokkal nem bírt, egy 11 éves kisfiút egy fa temetett maga alá, egy férfi pedig a kocsijában ült, amikor egy hatalmas fa dőlt rá.

Egymillióan a sötétben

Észak-Karolina partjait helyi idő szerint reggel érte el a hurrikán, Cape Lookoutnál délelőtt 10-kor körülbelül 130 km/órás széllökéseket mértek. A legfrissebb jelentések szerint Irén óránként 25 km-es sebességgel halad északkeleti irányba, és ugyan ereje csökkenni látszik, de így is hatalmas károkat okozhat, figyelmeztet az amerikai meteorológiai szolgálat. A vihar fákat csavart ki, háztetőket szaggatott le és villanyoszlopokat döntött ki, több házra pedig fa dőlt. Eddig egymillió ember van áram nélkül.

A Irén a Karib-tenger vidékén hármas, majd négyes minősítést kapott (minél nagyobb a szám, annál erősebb a vihar), de mire elhagyta Észak-Karolina partvidékét, már csak kettes, Virginián áthaladva egyes kategóriába sorolták. Jelenleg 135 km/órás erejű szélről számolnak be az amerikai hírtelevíziók, és figyelmeztetnek, hogy a vihar középpontjától számított 140 km-es sugarú körben lehet számítani a pusztítására. Magyar idő szerint este fél 11-kor heves záporokat jelentettek Washington DC-ből.

Kötelező kitelepítés

New Yorkban az alacsonyabban fekvő városrészekben, például Manhattanben és Long Islanden több mint 370 ezer embert, a szomszédos New Jersey államban további 750 ezret érint a kitelepítés. A város történetében először elrendelték a New York-i földalatti bezárását is. Hurrikánveszélyre figyelmeztető előrejelzést utoljára húsz éve adtak ki a keleti parti nagyvárosban. Szombaton magyar idő szerint este hat órától lezárták mind az öt New York-i és New York környéki repülőteret, olvasóinktól származó információk szerint hétfő reggelig nem is valószínű, hogy megnyitják őket. Eddig 7000 járatot töröltek, ami többszázezer utast érinthet.

A figyelmeztetés péntektől érvényes végig a keleti parton; Észak-Karolinától egészen északon, a kanadai határnál fekvő Massachusetts államig. Ez a világ egyik legsűrűbben lakott övezete, nagyjából 65 millióan élnek itt. A boltok pénteken tele voltak, az emberek igyekeztek élelmiszert, vizet felhalmozni, sokan vettek zseblámpákat, generátorokat. A Nemzeti Gárda eddig 3000 katonával segíti az előkészületeket. A hurrikánnal érkező viharos szél és heves eső elérheti többek között a washingtoni és a bostoni repülőteret is.

A rabok maradnak

New York polgármester egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy 70 000 embert vártak a városban felállított menhelyekre, de eddig csak 1400-an jelentkeztek, amit kicsit aggasztónak tart. Michael Bloomberg szerint a kötelezően elrendelt kitelepítést figyelmen kívül hagyókat mindenképpen a menhelyekre fogják szállítani: "Ha kell, az ajtókat is berúgjuk" - mondta.

New York Rikers Island nevű börtönkomplexumában jelenleg 12 000 elítélt és sok fegyőr tartózkodik, az ő kitelepítésükről egyelőre nincs szó. A Guardian szerint ez azért aggályos, mert a sziget eredetileg 90 hektáros területét mesterségesen töltötték fel 130 hektárra, és az ilyen területek fokozott veszélynek vannak kitéve hurrikánok idején. A sziget ráadásul a vihar előrejelzett útvonalán fekszik.

Chris Christie, New Jersey állam kormányzója szerint az államból ideiglenesen egymillió lakost telepítettek ki, akik javarészt együttműködtek a hatósággal, de akadt némi fennakadás. "Egy 92 éves hölgy nem akarta elhagyni otthonát, de csak rávettük. Volt pár ilyen kalandunk, de a kitelepítést sikeresnek és problémamentesnek ítélem."

Vermontban árvíztől tartanak

A New Yorktól több mint 300 kilométerre fekvő Vermont állam meteorológiai szolgálata a Guardian szerint figyelmeztette a lakosságot, hogy a szokatlanul heves esőzés és a hurrikán miatt az elkövetkezendő napokban arra kell számítani, hogy az állam legtöbb folyója megárad, és elképzelhető, hogy két-három napig áram nélkül maradnak. Ennyire északon fekvő amerikai államot nagyon régóta nem érintett trópusi vihar.

Barack Obama amerikai elnök egy nappal lerövidítette vakációját, és visszatért Washingtonba a Massachusetts partjainál fekvő Martha's Vineyard szigetről. Az elnök Rhode Island államra is kiterjesztette a rendkívüli állapotot. Egyes  becslések szerint a hurrikán több mint tízmilliárd dollárnyi kárt is okozhat az Egyesült Államok keleti partján. 2005-ben a Katrina hurrikán,  amelynek következtében víz alá került New Orleans nagy része, 80  milliárd dolláros kárt okozott.

Ön is látta, átélte?

 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla