Előd
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Roma helységnevek is lesznek Szlovákiában

2011.08.29. 11:04

A szlovák kisebbségi nyelvhasználati törvény értelmében a romák által is lakott településeken 2012 júniusáig a helységek roma elnevezését is ki kell függeszteni – írja az Új Szó című pozsonyi napilap.

Sok esetben a településeknek nincs cigány neve vagy nem tudnak róla a szlovák hivatalos szerveknél. Ezért munkacsoport dolgozik a roma elnevezések felkutatásán – nyilatkozta a lapnak Juhász László, a szlovák kormányhivatal kisebbségi főosztályának vezetője, hozzátéve, hogy a csoport munkájában részt vesznek a kormány kisebbségi bizottságának roma tagjai is.

A kisebbségi nyelvhasználati törvény értelmében akkor lehet egy település kisebbségi, például roma elnevezését is feltüntetni a falu vagy város közúti bejáratainál, ha a 2001-es népszámláláson lakosságának legalább húsz százaléka romának vallotta magát.

A kormányhivatal számításai szerin Szlovákiában ötvenegy olyan település van, ahol kifüggeszthetőek a roma helynevek, főként az Ólubló (Stara L'ubovna), Késmárk (Kezmarok), Poprád, Rimaszombat (Rimavská Sobota), Rozsnyó (Roznava), Varannó (Vranov nad Topl'ou) és Eperjes (Presov) környéki falvakban.