Sorra gyűjtik be a feketéket Tripoliban

2011.08.31. 17:00
Tovább folytatódik Tripoliban a feketék letartóztatása. A felkelők harcosok, akik körülbelül egy hete ellenőrzik a líbiai fővárost, sok afrikait elfogtak, mert azzal gyanúsítják őket, hogy Kadhafi hadseregében szolgáltak. Az Index meglátogatott egy gyűjtőcellát.

Egy Tripoliban lévő fogdában egy cellában 26 feketét tartanak fogva, folyóvíz nélkül. A feketék azt állítják, hogy mind civilek, akik csak néhány hónapja élnek a fővárosban, és a felkelők egyszerűen begyűjtötték őket.

A fogházon kívül sok fekete asszony és gyerek gyülekezik, a letartóztatottak hozzátartozói. Hangos sírással fogadják, amikor az ijedtnek látszó férfiakat elviszik egy rabszállító kocsiban. Egy nő azt mondja, a férjének semmi köze a háborúhoz, itt dolgozott Tripoliban, és két nappal ezelőtt tartóztatták le az utcán.

Juszef Aiszalín, a fogház egyik vezetője azt mondta, elképzelhető, hogy a feketék között vannak ártatlanok, de a többségük hivatásos katona, vagy Kadhafi zsoldosa. „Azért jöttek ide, hogy embereket öljenek” – jelentette ki. Bizonyítékul fényképes katonai igazolványokat mutatott, amiket állítása szerint a letartóztattaktól vettek el.

„Azokat, akik egyszerű polgárok, ismerjük. Tudjuk, hogy ki az, aki velünk van. Ezek a frontról menekültek el. Bűnösök. Katonai egyenruha volt rajtuk. Tripoli régi város, itt nincsenek feketék, csak fehérek. Kadhafi hozta őket ide Csádból vagy Nigerből. Ki fogjuk vizsgálni az ügyüket, és aki ártatlan, azt elengedjük. Mindez törvényes, az Átmeneti Nemzeti Tanács felügyelete alatt történik. Most azt próbáljuk kideríteni, hogy hova rejtették a fegyvereiket. Folytatjuk a letartóztatásokat, hiszen meg kell védenünk magunkat” – mondta Aiszalín.

Képtelenség eldönteni, kinek van igaza. A kadhafista milíciákban valóban sok fekete harcolt, ilyeneket az Index is látott korábban a fronton. De nagyon sok fekete egyszerű munkásként élt Tripoliban és más líbiai városokban.

Az Amnesty International (AI) nevű emberi jogi szervezet néhány nappal ezelőtt tanúja volt, hogy több feketét is megrángattak, megvertek az utcán, és az egyik kórházban egy nem sokkal korábban megölt férfira is rábukkantak. Egy sérültet a felkelők elvittek a kórházból, állításuk szerint azért, hogy kihallgassák.

Az AI felkeresett egy csoport feketét, akik egy házban rejtőztek, és nem mertek kimenni az utcára. A hágai Nemzetközi Büntető Bíróság már májusban azt mondta, hogy vizsgálja azokat az állításokat, hogy a felkelő erők fekete-afrikaiakat támadtak meg. Az Átmeneti Nemzeti Tanács — a felkelő kormány — azt állítja, utasította harcosait, hogy kezeljék az elfogottakat emberségesen és a nemzetközi jog kívánalmainak megfelelően.  • Tippek
  • Lakáshitel