Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

A NATO folytatja légi műveleteit Líbiában

2011.09.02. 00:46
A párizsi értekezleten a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács jelezte, hogy nem akarják, hogy külföldi katonák állomásozzanak az országban, de azt szeretnék, ha a megbocsátás időszaka jönne el Líbiában. A NATO továbbra is segíti a felkelőket légi hadműveleteivel, az ENSZ rendőröket küldene, az Egyesült Államok pedig az iszlám szélsőségesek térnyerésétől fél. Felszabadították az átmeneti kormány számára Kadhafi zárolt számláinak egy részét: egymilliárd euróhoz férhetnek hozzá.

Negyvenkilenc ország és nyolc nemzetközi szervezet képviseltette magát a párizsi értekezleten, amelyen a Kadhafi utáni Líbia helyzetét vitatták meg. A vendéglátó francia elnök mellett jelen volt többek között az amerikai külügyminiszter, a brit, a német, a spanyol kormányfő, a jordániai király, de részt vett a tanácskozáson a líbiai katonai beavatkozást bíráló Oroszország, Kína és Algéria képviselője is, és ugyancsak ott volt a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) két vezetője, Musztafa Abdel-Dzsalíl és Mahmúd Dzsibril.

A NATO továbbra is segít

Sarkozy a konferencia utáni sajtóértekezletén  bejelentette, hogy a NATO folytatja légi hadműveleteit Líbiában. Elmondta: az értekezlet résztvevői megállapodtak abban, hogy  a NATO-műveletek "egészen addig folytatódnak, amíg Moammer Kadhafii  líbiai vezető  és hívei veszélyt jelentenek Líbiára".

A francia államfő fölszólította a líbiai felkelők vezető szervét, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot, hogy indítsa el "a megbékélés és a megbocsátás" folyamatát. Tanulni kell más országok hibáiból - jegyezte meg. Ugyanakkor leszögezte, hogy Kadhafit le kell tartóztatni, és a líbiaiakra kell bízni annak eldöntését, hogy az észak-afrikai országban állítják bíróság elé, vagy átadják a Nemzetközi Büntetőbíróságnak.

Hozzátette, egyetértettek abban is, hogy felszabadítják a befagyasztott líbiai javakat. "A Kadhafi és emberei által elsikkasztott pénzt vissza kell adni a líbiaiaknak" - mondta.

David Cameron brit kormányfő is utalt arra, hogy a harcnak még nincs vége, és Tripoli felszabadítás napvilágra hozta, hogy kimondhatatlan bűnöket követtek el Líbiában. Ezeket a bűncselekményeket ki kell vizsgálni, és a bűnösöket át kell adni az igazságszolgáltatásnak - szögezte le.

Angela Merkel német kancellár csúcstalálkozó után közölte: Németország az új líbiai vezetés rendelkezésére bocsát egymilliárd eurót az előző rezsim befagyasztott vagyonából, emellett segítene a rendőrség felállításában. Felajánlotta a líbiai vezetésnek, hogy Németország a rendőrség felállításában tudna közreműködni, továbbá az új alkotmány kidolgozásában.

Nem akarnak külföldi katonákat

Az  új líbiai vezetés mereven elutasítja, hogy külföldi katonák állomásozzanak Líbia területén, de nem lehet tudni, hogy esetleges rendőri erők küldéséről mi az álláspontja - jelezte a napokban Ian Martin, a líbiai ügyekben illetékes ENSZ megbízott.

Az értekezleten az amerikai külügyminiszter a radikális iszlamisták líbiai térnyerésétől óvott. "Líbia új vezetésének továbbra is fel kell lépnie az erőszakos szélsőségekkel szemben, és együtt kell működnie a nemzetközi közösséggel annak érdekében, hogy a Kadhafi fegyverraktáraiból kikerült fegyverek ne jelentsenek fenyegetést Líbia szomszédaira és a világra" - mondta Hillary Clinton. Beszédében utalt rá, hogy vannak olyan aggodalmak, amelyek szerint radikális iszlamistáknak is szerepe lehetett a Kadhafi-uralom megdöntésében. Az amerikai külügyminiszter sürgette, hogy minél több ország ismerje el a líbiai felkelők politikai vezető szervét, az ÁNT-t. Szerinte az ÁNT-nek kellene képviselnie Líbiát az ENSZ-ben is.

Az ENSZ nemzetközi missziót indítana útjára Líbiában - közölte Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára   tanácskozás résztvevőinek küldött üzenetében.

A főtitkár szerint az ÁNT támogatja egy ilyen ENSZ-misszió elindítását a humanitárius helyzet javítása és az államépítés céljából. Ban Ki Mun bejelentette, hogy szeptember 20-án New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésének évi ülésszakának keretében "magas szintű tanácskozást" rendeznek Líbiáról.