Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Lezuhant egy MiG-31-es

2011.09.06. 11:45

Lezuhant egy MiG-31 típusú elfogó vadászrepülőgép kedd reggel Oroszországban, az Urál térségében, a Permi területen, lakott területtől 11 kilométerre. A katasztrófában mindkét pilóta életét vesztette.

A Ria Novosztyi hírügynökség információi szerint a gép nem sokkal felszállás után felrobbant. Az Interfax szerint viszont nem volt robbanás, a gép a meredek felszállás után egyszerűen lezuhant és a földbe csapódott.

A MiG-31-essel rutinszerű kiképzési feladatokat hajtottak volna végre a pilóták, rakéták, bombák nem voltak a repülőgépen.

Az illetékesek szerint műszaki hiba okozhatta a gép vesztét. Az orosz hírügynökség emlékeztet arra, hogy tavaly ugyanebben a térségben ugyancsak lezuhant egy MiG-31-es, igaz, akkor mindkét pilótának sikerült katapultálnia.

A MiG-31-esek repüléseit leállították mindaddig, amíg az elrendelt vizsgálat meg nem állapítja a katasztrófa okát.

MiG-31-esek légi utántöltés közben
MiG-31-esek légi utántöltés közben

A MiG-31-esek nagy hatósugarú vadászrepülőgépek, légi célok elfogására és megsemmisítésére szolgálnak igen csekély, közepes és nagy magasságokban. Az orosz légierőnek 286 ilyen gépe van hadrendben, Oroszországon kívül még Kazahsztánban repül 33 MiG-31-es.