Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Momčilo Perišić huszonhét évet kapott

2011.09.06. 12:09 Módosítva: 2011.09.06. 13:37

Huszonhét év börtönre ítélte Momčilo Perišić egykori jugoszláv vezérkari főnököt a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék.

A testület hágai székhelyén kimondott ítélet szerint a vádlott a délszláv háborúk idején szerepet játszott Szarajevó ostromában, a Zágráb elleni szerb támadásban, és felelős a boszniai Srebrenicánál elkövetett háborús bűnök egy részéért is.

000 Par6490884

A törvényszék ügyészsége életfogytiglani büntetést kért Perišićre, ám a bírák egyes vádpontokban végül felmentették őt.

Ez utóbbiak közé tartozott a módszeres kivégzések segítése Srebrenicában, ahol a szerbek a második világháború utáni legvéresebb mészárlást követtek el 1995-ben. A bírák ugyanis erre nem találtak elegendő bizonyítékot – az ítélet ugyanakkor értésre adta, hogy e vádpontokban Perišićet nem is tartják teljesen bűntelennek.

A tábornok – aki 1993-tól 1998 végéig állt a hadsereg vezérkarának élén – a délszláv háborúk főbűnösének tartott Slobodan Milošević egykori jugoszláv elnök egyik legfontosabb segítője volt.

A törvényszék közleménye szerint ő az első volt jugoszláv illetékes, akit boszniai bűnökért ítéltek el. A bírák szerint a jugoszláv hadsereg Perišić alatt a korábbinál jobban központosított és összehangolt, szervezettebb segítséget nyújtott a korabeli boszniai szerb és horvátországi szerb erőknek.

Perišić megvádolása után röviddel, 2005 márciusában önként adta fel magát a törvényszéknek. Az őrizetben töltött éveket most kiszabott büntetésébe is beleszámítják.