Több pénzért jobb egészségügyi ellátás kapnak majd a csehek

2011.09.06. 17:06
Kétszintű lesz a jövőben a közegészségügyi ellátás Csehországban, s emelkedik a kórházi napidíj. Egyebek között ezt tartalmazza a cseh egészségügyi reform első része, amelyet kedden délután hagyott ismételten jóvá a cseh képviselőház.

A parlament alsóháza a várakozásoknak megfelelően felülvizsgálta az ellenzéki szociáldemokraták által ellenőrzött felsőház, a szenátus, döntését, miután a szenátus a reformokat elutasította. A 200 tagú képviselőházban a jelen lévő 177 honatya közül 103-an szavazták meg újra a törvényt, ami elég volt a szenátus döntésének felülvizsgálatához.

Az egészségbiztosítási törvény módosítása lehetővé teszi, hogy a jövőben az, aki akarja, magasabb biztosítási díjat fizessen, s ennek következtében az általános színvonalat meghaladó egészségügyi ellátásban részesüljön. Ennek alapfeltételeként meghatározzák azokat a közegészségügyi ellátási normákat, amelyekre mindenki jogot formálhat.

Kórházi beutalás esetén az eddigi 60 koronás (egy korona 11 forint körül van) napidíj 100 koronára emelkedik. Az eddigi gyógyszerenkénti 30 koronás gyógyszertári illeték a jövőben az egész vényért fizetendő 50 koronára módosul. Az 50 koronánál olcsóbb gyógyszerek után a jövőben nem fizet térítést az egészségbiztosítás. Újdonság, hogy a gyógyszerek árát versenyalapon határoznák meg.

Az egészségbiztosítási törvény módosítását csak a három jobbközép koalíciós párt képviselői szavazták meg, az ellenzéki szociáldemokraták és a kommunisták nemmel voksoltak. Az ellenzék ismételten jelezte: az ügyben az alkotmánybírósághoz fordul, mert nem ért egyet sem a kétszintű orvosi ellátással, sem az önrészesedés növelésével. Leos Heger egészségügyi miniszter azt állítja, hogy a most elfogadott törvény összhangban van az alkotmánnyal.

A szociáldemokraták és a kommunisták szerint elfogadhatatlan, hogy a közegészségügyben két szintje legyen az ellátásnak, aszerint, kinek mennyi pénze van. A két párt szerint ez ellenkezik az alkotmánnyal. A magasabb szintű ellátást kizárólag kereskedelmi keretek között tudják elképzelni.

A jogszabály ellen a szakszervezetek korábban sztrájkkal tiltakoztak. A kötelező egészségügyi ellátási normákkal kapcsolatban a cseh orvosi kamarának is kifogásai vannak. A kamara a javaslat visszavonására kérte az egészségügyi minisztert, de nem talált meghallgatásra.

Boris Stastny, a képviselőház egészségügyi bizottságának polgári demokrata elnöke szerint a kétszintű ellátás bevezetése és a kötelező normák kialakítása pozitív lépés, s úgy véli, a jövőben mindenki konkrétan tudni fogja, mi illeti meg. Az ellenzék és a szakszervezetek állítják: a két szint azt fogja eredményezni, hogy az egyszerű ember csak a legolcsóbb kezelést és gyógyszereket kapja majd meg.

Az egészségügyi reform további részeit Leos Heger az ősszel kívánja a kormány elé terjeszteni. A módosított törvények 2012 januárjában lépnének életbe. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek