Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

JFK nem akarta utódjául Johnsont

2011.09.09. 17:02 Módosítva: 2011.09.09. 17:03
John F. Kennedy amerikai elnök az özvegye szerint nem akarta, hogy a mandátuma lejárta után az alelnöke, Lyndon Johnson legyen a következő a tisztségben, mert nyugtalankodott az ország jövőjéért. Johnsont később újra is választották.

Ez egy interjúból derül ki, amelyet az özveggyel, Jacqueline Kennedyvel egy történész készített pár hónappal az 1963 novemberi dallasi elnökgyilkosság után. A beszélgetést a jövő héten hozzák nyilvánosságra.

Az özvegy szerint férje kereste a módját annak, hogy Johnson ne követhesse őt az elnöki székben a második mandátumának lejárta után, 1968-ban. Ugyanakkor nem akarta, hogy más legyen az alelnöke, mert így biztosítva érezte saját újjáválasztását.

"Bobby (John testvére, miniszter) később mondta, és tudom, hogy Jack (John) szintén mondta nekem néhányszor. Azt mondta: Istenem, el tudod képzelni, hogy mi történne az országgal, ha Lyndon elnök lenne? Nem tetszett neki, hogy Lyndonból elnök lehet, mert aggódott az országért" – közölte az özvegy az interjúban.

A gyilkosság után Johnson elnök lett, és 1964-ben újra megválasztották. Hivatali ideje alatt bonyolódott bele az Egyesült Államok a vietnámi háborúba, ugyanakkor fontos polgárjogi törvényeket fogadtak el a feketék javára.

Jacqueline Kennedy szavait ifjabb Arthur Schlesinger rögzítette 1964-ben. Az 1994-ben elhunyt özvegy azt kérte, hogy halála után még ötven évig ne hozzák nyilvánosságra a felvételeket, de ezt a család felülvizsgálta Kennedy megválasztásának ötvenedik évfordulóján. Ő volt az Egyesült Államok harmincötödik elnöke. A beszélgetések szövegét és a felvételt tartalmazó CD-t szeptember 14-én adják ki.