Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

A tálibok a harc folytatását ígérik

2011.09.10. 23:03
A tálibok szombaton fogadalmat tettek, hogy az utolsó amerikai katona távozásáig folytatják harcukat az Egyesült Államok afganisztáni megszálló ereje ellen, és azt hangoztatták, hogy mozgalmuknak semmilyen szerepe nem volt a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban.

A médiának e-mailben eljuttatott nyilatkozatában a tálib vezetés azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a tíz évvel ezelőtti támadásokat ürügyként használta fel Afganisztán megszállásához. A tálibok egyúttal a nemzetközi közösséget tették felelőssé az inváziós és az azt követő megszállás során meghalt több tízezer afgán haláláért.

"Szeptember 11-e minden évben egy olyan eseményre emlékezteti az afgánokat, amelyben semmilyen szerepet nem játszottak" - írta a tálib vezetés, amely szerint ugyanakkor "az amerikai gyarmatosítás több tízezer nyomorult és ártatlan afgán vérét ontotta". "Az amerikaiak és szövetségeseik több tízezer muzulmánt öltek meg ennek a kétes és zavaros eseménynek (a szeptember 11-i terrortámadásoknak) az ürügyén" - állt az Afganisztáni Iszlám Emirátus - a tálibok állama - nevében kiadott közleményben.

A tálibok azt ígérték, "a történelem szemétdombjára" küldik "az amerikaiakat", ahogy a múltban tették azt "más birodalmakkal".

Az Egyesült Államok és szövetségesei 2001. október 7-én indítottak támadást az Afganisztán nagy részét akkor uraló tálibok ellen, miután a tálib vezetés nem adta ki Washingtonnak a szeptember 11-i terrortámadások kitervelésével gyanúsított Oszama bin Ladent, az al-Kaida terroristahálózat azóta megölt vezetőjét.

A tálibok azóta is fegyveres ellenállást folytatnak a kabuli kormány és az Afganisztánban állomásozó külföldi erők ellen.