Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Robbanás történt egy francia nukleáris létesítménynél

2011.09.12. 14:05 Módosítva: 2011.09.12. 17:11

Hétfőn dél előtt nem sokkal robbanás történt Franciaországban egy nukleáris létesítménynél. Egy ember meghalt, négyen megsérültek, egyikük állapota súlyos. Biztonsági kapukat állítottak fel a létesítmény körül, de a helyszínre érkezett szakértők szerint nincs sugárveszély.

Az esetleges radioaktív sugárzás érzékelésére rendkívüli intézkedéseket rendeltek el, de a telephelyen állandóan működő mérőeszközök nem jeleznek veszélyes sugárzást. A nukleáris biztonsággal foglalkozó francia szervezet bejelentette, hogy az eset "lezárult".

Nem kellett evakuálni a dolgozókat, és a sérülteket sem érte sugárzás, az áldozat a robbanás miatt veszítette életét, írja a Le Monde a francia belügyminisztériumra hivatkozva. Az alkalmazottak ugyanakkor egyelőre nem hagyhatták el a telephelyet a biztonsági kordon miatt.

A marcoule-i egyike Franciaország legöregebb nukleáris létesítményeinek, Codolet település közelében, a Földközi-tengerhez közeli Languedoc-Roussillon régió Gard megyéjében található.

A marcoule-i nukleáris létesítmény (Fotó: Dominique Faget)
A marcoule-i nukleáris létesítmény (Fotó: Dominique Faget)

A baleset egy nagyobb telephelyen történt, ahol több kutatóközpont is van, atomreaktorok ugyanakkor nincsenek. A robbanás az EDF francia áramszolgáltató egyik leányvállalatának, a Socodeinek az egyik hulladékfeldolgozó üzemében történt. Többek között Mox-üzemanyagot állítottak ott elő atomfegyverekből származó plutónium újrahasznosításával.

A robbanás állítólag egy olyan kályhánál történt, amelyet arra használnak, hogy csökkentsék a radioakítv hulladékok méretét, és így könnyebben lehessen ezeket tárolni, de szennyezett ruhákat és felszereléseket is elégetnek benne.

A robbanás pillanatában a kályhában négy tonna alacsony sugárzású radioaktív fémhulladék volt. "A sugárzás mértéke összehasonlíthatatlan egy atomreaktoréval" - mondta Thierry Charles, az IRSN francia nukleáris védelmi intézet igazgatója. Mint mondta, a kályha helyisége valóban megrongálódott, azonban az épület nem, így nem juthatott radioaktív szivárgás a környezetbe. Az EDF közleményében azt írta, "ipari baleset, nem nukleáris baleset történt".


View Larger Map

Egyelőre nem tudják a robbanás okát, de egy kormányzati forrás azt mondta a Le Monde-nak, hogy úgy tűnik, emberi hiba történt. Thierry Charles azt is elképzelhetőnek tartja, hogy valamilyen szennyeződés volt az egyik fémhulladékban, amely aztán reakciót indított be.

Francis Sorin, a Francia Atomenergiai Ügynökség egyik munkatársa az Europe 1-nak úgy vélte, hogy a robbanás valamiféle kémia reakció miatt következhetett be.

A létesítménynél jelenleg a robbanás pillanatában leállt kályha hűtésén dolgoznak, valamint az épület állapotát ellenőrzik.

Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója az Indexnek korábban elmondta, nagymértékű radioaktív kibocsátásra nem kell számítani, legfeljebb lokális szennyezés lehetséges a létesítmény közvetlen környezetében. "Ez egy hatalmas telephely. A nukleáris létesítményben jelenleg hulladékgazdálkodás folyik, ahol ugyan van egy fűtőelemgyár is, de nem itt történt a baleset, hanem a hulladékfeldolgozó kályha közelében" - tette hozzá.

Ez egy olyan hulladéküzem volt, ahol fémeket olvasztanak össze annak érdekében, hogy a radioaktív anyag kijutását minimalizálják, magyarázta Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézet igazgatója. A telephely alacsony szennyezettségű fémhulladékok feldolgozásával foglalkozik, ezért nagy mennyiségű szennyeződés nem juthat ki. Magát az érintett a kemencét is alacsony és nagyon alacsony radioaktivitású fémhulladékok feldolgozására használták. Azt nem tudni, hogy mekkora lehet a szennyeződés, mert egyelőre nincsenek hírek arról, hogy mekkora volt a robbanás, és mekkora anyag sérült meg.

Az ENSZ atomenergia-ügynöksége tájékoztatást kért a francia hatóságoktól a hétfői balesetről.

A Le Figaro szerint nem először történt valamilyen baleset a Marcoule létesítményben, 2009-ben egy 2-es (alacsony kockázatú) szintű incidenst már jeleztek az egyik épületnél.

Franciaország 58 atomerőműjét és nukleáris létesítményét stresszteszteknek vetették alá az elmúlt hónapokban a Japánban a fukusimai atomerőménél történt szivárgás miatt.