Zsófia
17 °C
21 °C

Kennedy eltréfálkozott egy esetleges merényleten ellene

2011.09.13. 20:55
John F. Kennedy amerikai elnök az özvegye szerint azzal tréfálkozott a kubai rakétaválság lezárása után, hogy az a pillanat lenne a legjobb egy merénylethez ellene, mert így ő mindenképp jó nyomot hagyna a történelemben.

A viccelődés abból az interjúból derül ki, amelyet az özveggyel, Jacqueline Kennedyvel készített egy történész pár hónappal az 1963 novemberi dallasi elnökgyilkosság után. A többórás beszélgetés szövegét szerdán hozzák nyilvánosságra könyv és hangfelvétel formájában, de az ABC News tévécsatorna előre részleteket közölt belőle.

"Emlékszem, hogy a rakétaválság után, amikor minden olyan fantasztikus módon elrendeződött, John azt mondta: ha valaki meg akar ölni, akkor most kell megtennie" - mesélte el Jacqueline Kennedy ifjabb Arthur Schlesingernek. "Úgy látta abban a pillanatban, hogy ennél soha sem lesz jobb a megítélése" - tette hozzá.

Az 1962. októberi rakétaválság miatt a világ az atomháború küszöbére jutott. A kiinduló pontja az volt, hogy a Szovjetunió atomtöltetű rakétákat telepített Kubába a kommunista rendszer védelmében. A fenyegetést Washington nem volt hajlandó eltűrni, és katonai ellenlépéseket tett. Nyikita Hruscsov akkori szovjet vezető végül beleegyezett a rakéták hazavitelébe, de cserében ígéretet kapott, hogy az Egyesült Államok nem indít inváziót Kuba ellen, és leszerelik a Törökországból a Szovjetunióra irányított amerikai rakétákat.