Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Pozsonyban leszavazták a bizalmatlansági indítványt

2011.09.14. 06:35 Módosítva: 2011.09.14. 06:53
A képviselők reggelig vitáztak, de végül papírforma-eredmény született.

Szerda reggel, több mint 12 órás éles, helyenként indulatos vita után Potzsonyban a kormánytöbbség végül leszavazta az ellenzéki Smer által beterjesztett bizalmatlansági indítványt. A honatyák az ülés elején, kedden este fél hatkor, megegyeztek abban, hogy addig tárgyalnak, amíg szavazásra nem kerül sor.

Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a bizalmatlansági indítványt azzal indokolta, hogy Radicová közvetlen munkatársai a kormányhivatalban korrupciós ügybe keveredtek, illetve hogy a miniszterelnök igyekezett elkendőzni pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) korrupciós ügyeit.

A tavaly nyáron hivatalba lépett négypárti koalíciós kormányt vezető Radicová ellen ez az első bizalmatlansági indítvány, amelyről a parlament szavazni fog. A 150 tagú parlamentben a koalíciónak 79, míg az ellenzéknek 71 képviselője van. Radicová megbuktatásához a parlamenti képviselők több mint felének a szavazatát kellett volna megszereznie az ellenzéknek.

A jelen lévő 147 képviselő közül Radicová leváltását csak 69 honatya támogatta, 78 elutasította, a miniszterelnök menesztésére tett ellenzéki kezdeményezés megbukott.

A jobbközép koalíció mind a négy pártjának képviselői az éjjeli vitában támogatásukról biztosították Radicová kormányfőt.

Robert Fico, a Smer elnöke beszédében azzal indokolta pártja kezdeményezését - amelyhez a szintén ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is csatlakozott -, hogy Radicová felkészületlen, képtelen kezelni az ország gondjait, irányítani a gazdaságot, nincs jövőképe, erkölcsileg csődöt mondott, s ezért "nincs joga" a kormányfői tisztség betöltésére. A volt miniszterelnök kijelentette: kormányzása alatt Szlovákia az Európai Unió leggyorsabban fejlődő, s egyik legkevésbé eladósodott országa volt, míg ma egyre nagyobb gazdasági és szociális gondokkal küzd.

Ján Figel, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke, a kormány első alelnöke visszautasította Fico bírálatát, s azt mondta: önkényesen bánik a tényekkel. A politikus szerint több mai gazdasági problémát a Fico-kormány elhibázott döntései okozták. Figel leszögezte: a kormány keddi ülésén egyhangúlag támogatásáról biztosította Radicovát. "Robert Fico a populizmus nagymestere" - jelentette ki Mikulás Dzurinda külügyminiszter, az SDKU elnöke. Richard Sulík, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke, házelnök szintén manipulációnak minősítette Fico beszédét, s az ellenzék érveit.