Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Ukrajna nem kötné össze a Timosenko-pert az EU-csatlakozással

2011.09.17. 14:47
Az egykori ukrán kormányfőt állítólag előnytelen szerződések miatt

Az ukrán kormányfő szerint "erkölcstelen" dolog a Timosenko-perrel összekötni országa uniós törekvéseit.

Mikola Azarov ukrán miniszterelnök ezt a 8. Jaltai Európai Stratégia elnevezésű tanácskozás keretében tartott szombati sajtóértekezletén jelentette ki a dél-ukrajnai városban.

Azarov szerint "az olyan komoly globális kérdéseket, mint Ukrajna eurointegrációja, a szabadkereskedelmi övezetről szóló megállapodás, amelyektől az ország fejlődése függ, nemcsak kifejezetten helytelen, de amorális is összekapcsolni egy konkrét bírósági perrel".

Koncepciós per?

A hét közepén Wilfried Martens, az Európai Néppárt (EPP) elnöke azt mondta, hogy a társult tagságról szóló tárgyalások közvetlenül összefüggnek a Julija Timosenko egykori ukrán kormányfő elleni - a 2009-es ukrán-orosz gázszerződés miatt indított - büntetőper fejleményeivel. Az Európai Parlament (EP) külügyi bizottsága előzőleg megvitatta az Ukrajna társult tagságáról folyó tárgyalások menetét. Ezen az ülésen a néppárti frakció leszögezte: ellenzi a tárgyalások befejezését mindaddig, amíg Julija Timosenko őrizetben van.

Azarov nem tudott felelni arra a kérdésre, milyen kiutat találhat az ukrán hatalom a Timosenko-perből az európai nyomásgyakorlásra adandó válaszként.

"Ezt a kérdést az igazságügyi képviselőknek kellene feltenni. A kormánynak nincs köze az igazságszolgáltatáshoz Ukrajnában. Ha mégis, akkor is csak a finanszírozás kérdéseiben" - hangoztatta Azarov.

Julija Timosenko elleni per június 24-én kezdődött egy kijevi bíróságon. A volt kormányfőt azzal vádolják, hogy túllépte hivatali hatáskörét a 2009-es orosz-ukrán gázszerződések aláírásakor, és ezzel - az ukrán főügyészség szerint - csaknem 200 millió dolláros kárt okozott az ukrán államnak. A bíróság augusztus 5-én elrendelte az addig szabadlábon védekező Timosenko letartóztatását.