A szociáldemokraták nyerték a berlini választást

2011.09.18. 18:16
Súlyos kudarcot szenvedett el a vasárnapi tartományi választásokon Berlinben a liberális FDP, kiesett a helyi parlamentből. Ez komoly csapás az Angela Merkel vezette kormánykoalíció számára. A polgármester a rendkívül népszerű Klaus Wowereit marad, a szociáldemokrata párt leendő koalíciós partnerének kiléte azonban egyelőre bizonytalan. A Német Kalózpárt látványos sikert aratott.

Az eddig is kormányzó szociáldemokraták (SPD) nyerték a vasárnap Berlinben rendezett tartományi parlamenti választásokat. Az exit poll-felméréseken alapuló első televíziós előrejelzések szerint a második helyen a kereszténydemokrata CDU végzett, megelőzve a Zöldeket és a reformkommunista Baloldal pártját. Az előrejelzések szerint az SPD a szavazatok 29,5 százalékát szerezte meg, a CDU 23,4 százalékot kapott, a Zöldek pártja 18 százalékot, a Baloldal pedig 11,6 százalékot.

Újabb helyi parlamentből esett ki a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), történelmet írva - szenzációs eredménynek számító 8,5 százalékkal - bejutott viszont az első tartományi törvényhozásba a 2006-ban alakult, az internet szabadságért küzdő, meglehetősen idealista jelszavakat hangoztató Német Kalózpárt.

A liberális FDP kudarca súlyos csapás az Angela Merkel kancellár vezette, a konzervatívokból és a szabad demokratákból álló országos kormánykoalíció számára. Az Európa egyik legtekintélyesebb politikusának tekintett Hans-Dietrich Genscher volt pártja ebben az évben immár az ötödik tartományi parlamentből esett ki. A párt a korábbi 7,8 százalékhoz képest a szavazatok mindössze 2 százalékához jutott. A berlini CDU számára csekély vigasz, hogy a párt szavazatainak számát az öt évvel ezelőttihez képest kis mértékben növelte.

Berlinben immár csaknem 10 éve Klaus Wowereit vezetésével a szociáldemokraták és a Baloldal pártjából álló, úgynevezett "vörös-vörös" koalíció volt hatalmon. Szakértők szerint az eddigi tartományi koalíciót a választások után a szociáldemokraták és a Berlinben eddigi legjobb eredményüket elért Zöldek kormányzati szövetsége váltja fel. Az bizonyos, hogy Berlin kormányzó polgármestere, egyben a tartomány miniszterelnöke immár a harmadik ötéves ciklusra a rendkívül népszerű, a német politikusok közül homoszexualitását elsőként nyíltan vállaló, 57 esztendős Klaus Wowereit marad. Megfigyelők szerint az SPD Wowereit népszerűségének köszönheti újabb választási győzelmét. Ez is magyarázza, hogy a berlini polgármestert a szociáldemokraták lehetséges kancellárjelöltjeként említik a 2013-as országos parlamenti választásokra.

A berlini tartományi választás az idei "szuperválasztási" esztendő záró fejezete volt. Idén összesen hét tartományban rendeztek helyi törvényhozási választásokat, és azok szinte kivétel nélkül a Bundestagban ellenzékben lévő szociáldemokraták és elsősorban a Zöldek előretörését hozták. Angela Merkel kancellár pártja, a CDU a legtöbb tartományban jelentős veszteségeket szenvedett, a liberális FDP számára pedig  egy kivételével valamennyi szavazás rendkívül súlyos kudarc volt.  • Tippek
  • Árfolyam