Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Líbia új vezetőit üdvözölték az ENSZ-ben

2011.09.21. 06:37 Módosítva: 2011.09.21. 08:55

Líbia új vezetőit üdvözölték egy ENSZ-értekezleten a nemzetközi közösség vezetői, és gratuláltak nekik Moammer el-Kadhafi több mind négy évtizedes uralmának megdöntéséhez, helyi idő szerint kedden New Yorkban.

Musztafa Muhammed Abdel Dzsalíl és Ban Ki Mun ENSZ főtitkár
Musztafa Muhammed Abdel Dzsalíl és Ban Ki Mun ENSZ főtitkár
Fotó: Kevin Lamarque

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az ENSZ-közgyűlés ülésszakára New Yorkba érkező, magas rangú tisztségviselők részvételével rendezett értekezleten úgy vélte: a világszervezet Biztonsága Tanácsa (BT) gyorsan és határozottan cselekedett a líbiai lakosságnak az erőszaktól való megvédése érdekében. "Ma ugyanilyen gyorsan és határozottan kell cselekednünk, ezúttal a béke és a demokrácia megszilárdítása érdekében" - hangsúlyozta.

Líbiában az év elején robbant ki felkelés Kadhafi közel 42 éves uralma ellen, amire a tripoli kormányzat brutális erőszakkal válaszolt. Az ENSZ BT légtérzárat rendelt el, s engedélyt adott nemzetközi katonai fellépésre a légtérzár betartatása, a polgári lakosság védelme érdekében. Nyugati országok légicsapásokat indítottak - egy idő után a NATO irányításával - a Kadhafi-hű erők ellen, ami komoly segítséget jelentett a Kadhafi-ellenes felkelőknek. A lázadók augusztus végén bevonultak Tripoliba, s gyakorlatilag megfosztották hatalmától a líbiai vezetőt. Kadhafi még szökésben van, s az ország néhány pontján még harcok folynak az új és a régi kormány hívei között.

Musztafa Muhammed Abdel Dzsalíl
Musztafa Muhammed Abdel Dzsalíl
Fotó: Kevin Lamarque

Musztafa Muhammed Abdel Dzsalíl, a Líbiát jelenleg irányító Átmeneti Nemzeti Tanács vezetője az értekezleten azt ígérte, a türelem és a megértés szellemében kormányozzák majd az észak-afrikai arab országot, s nemzetközi segítséget kért a demokrácia líbiai megteremtéséhez.

Barack Obama amerikai elnök úgy vélte, Líbia felszabadítása annak a modellje, hogy miként kell cselekednie a nemzetközi közösségnek a XXI. században. Obama szerint Líbia felszabadítása "megmutatja, hogy mire vagyunk képesek, ha egységben cselekszünk", bár hozzátette: "nem avatkozhatunk és nem is szabad beavatkoznunk minden esetben, amikor igazságtalanság történik a világban". Az amerikai elnök azt üzente Líbia népének, hogy a világ az oldalán áll az ország újjáalakításában a Kadhafi-korszak után.

Musztafa Muhammed Abdel Dzsalíl és Barack Obama négyszemközti megbeszélést folytattak
Musztafa Muhammed Abdel Dzsalíl és Barack Obama négyszemközti megbeszélést folytattak
Fotó: Mandel Ngan

Obama az értekezlet alkalmából négyszemközti megbeszélést folytatott Dzsalíllal.

Mahmúd Dzsibril ideiglenes líbiai miniszterelnök azt ígérte, országának új kormányát egy héten, de legkésőbb tíz napon belül bemutatják majd. A kabinet bemutatását eredetileg vasárnapra tervezték, de elhalasztották, mert további konzultációkra volt szükség.

Az ENSZ New York-i székháza előtt kedden - Kadhafi megbuktatása óta először - felvonták Líbia új zászlaját, a Kadhafi által 1977-ben bevezetett egyszínű zöld lobogó helyett. Az arab ország visszatért az egykori királyság piros-fekete-zöld zászlójához.