Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Nyomulnak előre a líbiai felkelők

2011.09.21. 11:37

A líbiai felkelők teljes ellenőrzése alá került a Dél-Líbia sivatagos részén fekvő Szebha városa - közölte szerdán a felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsának (ÁNT) térségbeli illetékese. "Teljesen ellenőrzésünk alatt van Szebha városa. Mindenki a forradalom oldalán áll, beleértve a kadhafistákat" - mondta Abdel-Madzsíd Szeif en-Naszr. A város bevételéről szóló híreket megerősítette Mohamed Vardugu, a térségben harcoló felkelők bengázi képviselője.

A város Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető kadhadfa törzsének egyik fellegvára. Vardugu kedden azt mondta, hogy  a felkelők hatalmukba kerítették a település repülőterét, erődítményét és laktanyáit, illetve fogságba ejtették Kadhafi 150 katonáját.

Musztafa el-Húni, az ÁNT egyik képviselője közölte szerdán, hogy a felkelők felszabadították a Dzsofra-oázisban fekvő Vaddan városának mintegy 70 százalékát. Húni szerint a felkelők a NATO légicsapásai után tudtak behatolni a településre.

Dzsofra-oázis mintegy 300 kilométerre délre fekszik Szirttől, és 75 ezer lakosa van. Az oázisban található Vaddán, Hun, Szokra és Zilla település. Bevétele fontos célja a felkelőknek, mivel a Kadhafi-párti erők itt hatalmas fegyverkészletet halmoztak fel.

Húni elmondta: miután a felkelők behatoltak Vaddánba, a tőle 30 kilométerre nyugatra fekvő Hun városába indultak, ahonnan a kadhafisták irányítják katonai hadműveleteiket. Folytatódnak eközben a harcok a Huntól délnyugatra fekvő Szokrában is, és a felkelők már felszabadították Zilla keleti részét - mondta Musztafa el-Húni, aki szerint két napon belül vége lesz a harcoknak az oázisban.