Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Kérvényezték a palesztin állam ENSZ-tagságát

2011.09.23. 18:51 Módosítva: 2011.09.23. 23:42
Mahmúd Abbász palesztin elnök a belengetett amerikai vétó ellenére is kérvényezte az önálló palesztin állam teljes jogú tagságát az ENSZ-ben. Navaf Szalám, a Biztonsági Tanács soros elnöki tisztségét betöltő Libanon ENSZ-nagykövete közölte, hogy a palesztin tagfelvételi kérelmet tartalmazó levelet megküldte a testület tizenöt tagjának, s helyi idő szerint hétfő délután három órára tűzte ki az első megbeszélés időpontját.

Mahmúd Abbász palesztin elnök hivatalosan is átadta Ban Kimun ENSZ-főtitkárnak a levelet, amelyben az önálló palesztin állam teljes jogú tagságát kérvényezte a világszervezetben. Annak ellenére is benyújtotta a kérelmet, hogy az Egyesült Államok már előre jelezte, megvétózza a döntést, és a BBC forrásai szerint nyugati diplomaták az utolsó pillanatig próbálták lebeszélni.

A beadványt ismerő források azt mondták a BBC-nek, hogy a dokumentum rövid és tömör, és az 1967 előtti határok alapján kérvényezi az önálló Palesztina elismerését.

000 126202397
Fotó: Spencer Platt

Abbászt többen felállva fogadták, amikor a kérvény benyújtása után beszédet mondott az ENSZ közgyűlése előtt. Arra kérte a Biztonsági Tanács tagjait, hogy szavazzák meg a tagsági kérelmüket. Mint mondta, elérkezett az idő, hogy a palesztinok is szabadon élhessenek egy független államban.

"Építsünk együtt olyan jövőt gyerekeinknek, ahol szabadságban, biztonságban és gazdagságban élhetnek" - mondta Izraelnek üzenve. "Építsünk hidat a párbeszédből az ellenőrző pontok helyett." Abbász beszédében elsősorban a zsidó telepbővítéseket okolta a béketárgyalások befagyásáért.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Abbász beszéde után reagált az ENSZ-ben. Megismételte, hogy a palesztinoknak az állammá válásuk előtt kell békét kötniük Izraellel. Netanjahu szerint a békeszerződésnek ki kell elégítenie Izrael jogos biztonsági igényeit. Ebben az esetben "Izrael nem utolsóként, hanem elsőként üdvözölné a palesztinokat az ENSZ-ben".

Abbász már korábban is jelezte, hogy az ENSZ-döntéstől függetlenül is folytatni akarják a béketárgyalásokat, azonban álláspontjuk megerősítéseként értelmezhetnék a támogatást a világszervezetben. Izrael azonban úgy véli, hogy a palesztinok a kérvényükkel csak újabb akadályt állítottak a béketárgyalások elé.

Tízezrek ünnepelnek

Abbász békés demonstrációkra szólította fel a palesztinokat Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, ahol több ezren vonultak utcára és kivetítőn nézték a palesztin elnök beszédét. Rámalláhban, Nábluszban, Hebronban és Jerikóban is tízezrek ünnepeltek Abbász beszéde után.

Izraeli tisztviselők bejelentették, hogy az ország hadseregét, határőrségét és rendőrségét is magasabb készültségi fokozatba helyezik pénteken, mert zavargásoktól tartottak a kérvény benyújtása miatt.

Csak kisebb összecsapásokról érkeztek hírek napközben. Palesztin források szerint egy palesztint lelőttek az izraeli katonák Kuszra városnál, a tüntetők közül többen pedig izraeli zászlókat és Barack Obama képmásait égették el. Több palesztin fiatalt is őrizetbe vettek, Kalandijában pedig az izraeli katonák könnygázt vetettek be a köveket dobáló palesztinok ellen.

Nem fog átmenni a Biztonsági Tanácson

A kérvényt először Ban Kimun főtitkár tanulmányozza, majd továbbítja azt a Biztonsági Tanácsnak. Ahhoz, hogy egy tagállam az ENSZ teljes jogú tagja lehessen, szükség van az ENSZ Biztonsági Tanácsának támogatására, és utána a tagállamok kétharmadának szavazatára is. Mivel az Egyesült Államok már világosan jelezte, állandó tagként megvétózza a palesztinok kérvényét a BT-ben, ezért a pénteki kezdeményezés biztosan elbukik.

Izrael és az Egyesült Államok ellenzi, hogy az ENSZ teljes jogú tagként ismerje el a palesztin államot, szerintük annak létrehozásáról kétoldalú béketárgyalásokon kell megállapodni. A palesztin kérelmet egyoldalú lépésnek tekintik. Barack Obama amerikai elnök szerdán beszédet mondott az ENSZ-ben, amelyben megismételte, a konfliktust nem a világszervezetben, hanem az érintett felek megállapodásával lehet megoldani.

Navaf Szalám, a BT soros elnöki tisztségét betöltő Libanon ENSZ-nagykövete közölte, hogy a palesztin tagfelvételi kérelmet tartalmazó levelet megküldte a testület tizenöt tagjának, s helyi idő szerint hétfő délután három órára tűzte ki az első megbeszélés időpontját.

Ez még nem jelent azonnali döntést, a bejelentés előtt Alain Juppé francia külügyminiszter nem tartotta kizártnak, hogy csak heteken belül várható szavazás. A köztes időben az izraeli-palesztin konfliktusban közvetítő nemzetközi kvartett (az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ) megpróbálhatja visszaültetni a feleket a tárgyalóasztalhoz.

000 Was4272143
Fotó: Emmanuel Dunand

Az sem egyértelmű, hogy végül az Egyesült Államoknak a vétóhoz kell folyamodnia, mivel a tizenötfős BT-ből legalább kilenc tag támogatására szükségük lenne a palesztinoknak. Az amerikai diplomaták az elmúlt napokban is próbálták meggyőzni a BT-tagokat, hogy vagy utasítsák el a kérvényt, vagy tartózkodjanak a szavazáskor.

A közgyűléshez is fordulhatnak

A pénteken beadott kérvény bukása után azonban a palesztinok még az ENSZ közgyűlése elé vihetik az ügyet, ahol a 193 tagállamnak egy-egy szavazata van, és vétózni nem lehet. Ha itt a tagállamok kétharmada, tehát legalább 129 ország mellettük szavaz, akkor akár "nem tag megfigyelő államként" ott lehetnek az ENSZ-ben. Ehhez hasonló jogosítványai vannak most Vatikánnak, és ilyen státusa volt korábban Svájcnak is.

A palesztinok most a Palesztin Felszabadítási Szervezeten (PFSZ) keresztül megfigyelő testületként vannak jelen az ENSZ-ben. A megfigyelő állami státusszal azonban a mostanival szemben például már a hágai nemzetközi bírósághoz is fordulhatnának, valamint nemzetközi egyezmények betartását is számonkérhetnék Izraelen.

Retorziókkal fenyegettek

Az amerikai képviselőház befolyásos tagjai, Eric Cantor republikánus és Steny Hoyer demokrata képviselők csütörtökön figyelmeztettek, hogy az amerikai kongresszus felülvizsgálhatja az amerikai segélyeket a palesztinoknak, valamint más kétoldalú kapcsolatokat is, amennyiben Abbász nem áll el szándékától.

Az előző héten több izraeli politikus is súlyos következményekkel fenyegetett, amennyiben Abbász benyújtja a kérelmet az ENSZ-ben. Steinic pénzügyminiszter például felvetette, hogy visszatarthatnák a Palesztin Hatóság éves költségvetésének jelentős részét kitevő segélyeket és adóbevételeket.



  • Vennék
  • Hírek