Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Bomba robbant Koszovóban

2011.09.27. 14:49 Módosítva: 2011.09.27. 15:48
Békefenntartók és szerb tiltakozók csaptak össze Koszovóban. Mindkét oldalon többen megsebesültek, lövöldözés és csőbomba is volt.

Megsebesült a NATO-vezetésű koszovói békefenntartó erő (KFOR) négy katonája kedden, miután szerb tüntetők házilagos készítésű robbanószerkezeteket dobtak rájuk a Szerbia és Koszovó határán fekvő egyik átkelőnél. A békefenntartók és a tiltakozók összecsapásában hat szerb is megsebesült.

Kai Gudenoge KFOR-szóvivő Pristinában elmondta, hogy a jarinjei átkelőnél szerb tiltakozók csőbombákat dobtak a katonákra, akik közül négyen megsebesültek, egyikük súlyosan.    A KFOR katonái és az EU koszovói igazságügyi és rendőrségi missziójának (EULEX) tagjai közös akció keretében távolítják el kedd hajnal óta Jarinje észak-koszovói átkelő előtt a helyi szerbek által emelt úttorlaszokat.

000 Par6542996

A KFOR katonái kedd délelőtt könnygázgránátokkal és gumilövedékekkel igyekeztek távol tartani és szétoszlatni azt a körülbelül 1500 fősre becsült tömeget, amely Jarinje átkelőnél verődött össze, közvetlenül a katonák által emelt szögesdrót akadály előtt. A békefenntartók ezzel zárták le a szerbek által illegálisan használt, Szerbiába vezető alternatív utat.

A lövöldözésbe torkolló incidens akkor robbant ki, amikor a tiltakozó szerbek mind közelebb mentek a KFOR egységeihez: egy kamiont vezettek az alternatív utat lezáró szögesdrót elé, majd kövekkel dobálni kezdték az ott szolgálatot teljesítő német katonákat, akik közül egyet eltaláltak. A KFOR erői önvédelemből tüzet nyitottak a randalírozókra, közülük hatan súlyosabban megsebesültek, őket a Kosovska Mitrovica-i korházba vitték. A kórház igazgatója szerint a sebészeten fekvő szerbeken lőtt sebek vannak.

A lövöldözés után a tiltakozó szerbek menekülőre fogták a dolgot,  közülük egy pisztolylövést adott le a levegőbe.  A KFOR szóvivője szerint a helyzet immár nyugodt, de bármikor kiéleződhet. A két észak-koszovói átkelőnél, Jarinjenél és Brnjaknál szeptember 16-án éleződött ki a helyzet ismét, miután a KFOR segítségével - az EULEX szakemberein kívül - koszovói vámosokat és rendőröket vezényeltek az átkelőkhöz. A szerbek úttorlaszok emelésével válaszoltak a lépésre.  • Vennék
  • Hírek