Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Hét évet kért az ügyész Timosenkóra

2011.09.27. 18:40

Hét év szabadságvesztést kért az ügyész Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnökre. Lilija Frolova kijelentette, a vádnak minden állítását sikerült bizonyítania az eljárás során. Az ügyészség álláspontja szerint az exkormányfő azért kötött előnytelen gázszerződéseket Oroszországgal, hogy saját megítélését javítsa.

Az ügyész hivatkozott Viktor Juscsenko korábbi államfő tanúvallomására is, mondván, egyértelművé vált, hogy Timosenko tetteinek semmi közük nem volt az ukrán nemzeti érdekek képviseletéhez.

A vád indítványozta továbbá, hogy a bíróság ne vegye figyelembe Alekszandr Turcsinov és Mihail Livinszkij, Timosenko munkatársai tanúvallomásait.

A vádlott mindeközben az ügyészt vádolta meg azzal, hogy PR-show-vá degradálta az eljárást.

Julija Timosenko 2009 végén kötött gázmegállapodást Moszkvával, pontot téve az évről évre megújuló krízis végére. Azóta, hogy augusztusban a bíróság az őrizetbe vételéről rendelkezett, Oroszország rendszeresen kiáll mellette. A védelem többször kezdeményezte szabadon bocsátását, de ezt a bíróság minden alkalommal elutasította.

Szombaton Viktor Janukovics ukrán és Dmitrij Medvegyev orosz elnök, valamint Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök rövid megbeszélést folytatott a Timosenko-féle gázmegállapodás újratárgyalásáról. A Gazprom ezután fontosnak tartotta közölni, hogy korai lenne bármifajta előrelépésről beszélni az ügyben.