Ervin
14 °C
21 °C

Elraboltak egy francia nőt Kenyában

2011.10.01. 21:10

Emberrablók szombat hajnalban elhurcoltak egy francia nőt a kenyai turistaparadicsom, Lamu-sziget közelében. Szemtanúk és a rendőrség szerint az idősebb asszonyt kevéssel éjfél után egy motorcsónakon hurcolták el a Lamuval szemközt fekvő Manda szigetéről. A Marie Dedieu-ként emlegetett nőt házából rabolta el körülbelül tíz fegyveres - jelentették helyi források.

Francia diplomaták megerősítették az emberrablás tényét. A kenyai turisztikai minisztérium egyik munkatársa arról számolt be, hogy a parti őrség üldözőbe vette a motorcsónakot, és azt bekerítette. A kenyai kormány közleményében azt állította, hogy lövöldözés tört ki az emberrablók és az üldözők között, de az előbbieknek sikerült eljutniuk a közeli Szomáliáig. Az elrabolt asszony sorsáról nincs információ.
Franciaország a nap folyamán eltanácsolta állampolgárait attól, hogy a Lamu-szigetcsoporton, különösen a Szomáliához közeli részen tartózkodjanak.

Az eset súlyos csapást jelent a kenyai turizmusra, az ország ugyanis jelentős részben a turistákból él. Néhány héttel ezelőtt ismeretlen tettesek egy brit turistanőt hurcoltak el, férjét pedig megölték. 
A Lamu-szigetcsoport mindössze 50 kilométerre fekszik a szomáliai határtól. A kenyai rendőrség azt sejti, hogy az iszlám al-Shabaab milícia áll a tettek mögött. Ez a milícia tartja ellenőrzése alatt Dél-Szomália legnagyobb részét.

A kenyai turisztikai iparnak romló biztonsági helyzettel kell megküzdenie. A 2007-es elnökválasztás után véres események színhelye volt az ország. Több mint 1000 ember halt meg, Kenya akkor a polgárháború szélére sodródott.