Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Elnémult az al-Kaida angol hangja

2011.10.01. 15:25
Egy CIA által végrehajtott dróntámadásban ölték meg pénteken Jemenben Anvar al-Avlaki amerikai születésű radikális imámot, akit az Egyesült Államok az egyik legveszélyesebb közellenségként tartott nyilván – jelentette a CNN és a Washington Post.

Az amerikai lap a titkosszolgálatok egy meg nem nevezett magas rangú vezetőjére hivatkozva azt írta, hogy Avlaki megölését jogi aggályok miatt az amerikai igazságügyi minisztériumnak kellett jóváhagynia egy titkos dokumentumban, e nélkül a CIA nem tehette volna el láb alól az amerikai állampolgárságú terroristavezért.

Felkutatását és az ellene intézett halálos csapást ugyanaz a műveleti csoport irányította, amelyik levezényelte a hadiflotta kommandósainak (Navy SEAL) az al-Kaida terrorszervezet vezére, Oszama bin Laden ellen végrehajtott akcióját is.

Jelentős csapás

Anvar al-Avlakit az Arab-félsziget al-Kaidájának (AQPA) "angol hangjaként", a szervezet leghatásosabb internetes propagandistájaként tartották számon, és nevét az amerikai kormány idén áprilisban tette fel a CIA (Központi Hírszerző Ügynökség) "megölni vagy elfogni" listájára.

Megölése a legnagyobb fegyvertény az al-Kaida lefejezésére irányuló amerikai erőfeszítések között bin Laden májusi meggyilkolása óta.

2011-09-30T171302Z 483218832 GM1E7A102OV01 RTRMADP 3 OBAMA
Fotó: Kevin Lamarque

Barack Obama elnök Washingtonban kijelentette, hogy "jelentős csapást mértek az al-Kaida legaktívabb műveleti ágára". Hozzátette azt is, hogy a 40 éves Avlaki az AQPA "külföldi műveleteit irányította".

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter – bár a művelet részleteiről nem kívánt nyilatkozni, és közvetlenül az amerikai részvételt sem erősítette meg – üdvözölte pénteken a jemeni hatóságok együttműködését.

"Gratulálni szeretnék az erőfeszítéseikhez; a hírszerzés terén, valamint a küldetés sikeres végrehajtásában nyújtott műveleti segítségükhöz" – jelentette ki Panetta.

Az AP hírügynökség sanaa-i keltezésű jelentése szerint péntek este két amerikai tisztségviselő elmondta, hogy az Avlaki ellen végrehajtott célzott támadásban életét vesztette Ibrahim al-Aziri, az al-Kaida legfontosabb jemeni bombakészítője is.

Ez utóbbi közlést hivatalosan eddig nem erősítették meg.

Készültség New Yorkban

Azirinek egyebek mellett szerepe volt abban a merényletkísérletben, amelyben Umar Faruk Abdulmutallab nigériai állampolgár 2009. december 25-én az alsóneműjébe rejtett pokolgéppel fel akarta robbantani a Delta Airlines amerikai légitársaság Amszterdam és Detroit között közlekedő repülőgépét. Tőle kerültek ki azok a csomagbombák is, amelyeket 2010. október végén Jemenből próbáltak az Egyesült Államokba eljuttatni.

Anvar al-Avlaki
Anvar al-Avlaki
Fotó: Site Intelligence Group

Anvar al-Avlaki jemeni meggyilkolása nyomán riadókészültségbe helyezték a New York-i rendőrséget. "Tudjuk, hogy vannak hívei az Egyesült Államokban, többek között New Yorkban is" – jelentette ki Raymond Kelly, a keleti parti nagyváros rendőrfőnöke.

Az Arab-félsziget al-Kaidája pénteken nyilatkozatban számolt be az elmúlt időszakban elért dél-jemeni harci sikereiről, de nem tett említést fontos vezetőjének meggyilkolásáról.