Visszatérhetnek a lakók Fukusimába

2011.10.01. 07:54
A japán kormány engedélyezte a fukusimai lakosoknak, hogy visszatérjenek a megsérült atomerőmű köré vont 30 kilométer sugarú tilalmi övezet külső, 10 kilométer széles sávjába.

Hoszono Gosi, a nukleáris válság kezeléséért felelős miniszter közölte, hogy a japán kormány pénteken hozott döntést, és ez nagy előrelépést jelent a kárfelszámolás folyamatában. Hozzátette, hogy a kormány mindenben támogatni fogja a helyi lakosokat és biztonságos hazatérésüket.

Edano Jukio nemzetgazdasági miniszter közölte, hogy a kormány részben azért hozott ilyen döntést, mert a helyzet hirtelen rosszabbodásának a kockázata az erőműben elmúlt. Habár még nem hajtották végre a reaktorok úgynevezett hideg leállítását, azok hűtőrendszere stabilan működik.

A rendkívüli evakuációs övezet külső, tíz kilométeres sávjába teljes egészében beletartozik Hirono és Naraha városa, illetve a mellette fekvő Kavaucsi falu, továbbá Minamiszoma és Tamura egyes részei is ezen a területe fekszenek. Összesen 58 500 ember élt itt.

A hatósági tilalom továbbra is érvényben marad az erőmű 20 kilométer sugarú körére vonatkozóan, ahol a sugárzásnak való kitettség évenként 20 millisievert. A japán kormány április 22-én, több mint egy hónappal az atombaleset után terjesztette ki további tíz kilométerre a fukusimai atomerőmű körül létesített 20 kilométer sugarú kitelepítési körzetet. Azt javasolta az ott lakóknak, hogy hagyják el a területet.