Aknarobbanás végzett 9 afgán katonával

2011.10.02. 17:01

Kilenc afgán katona halt meg az ország délkeleti részén, miután járművük mellett felrobbant a tálib lázadók házilag készített aknája, közölték vasárnap a hatóságok. A robbanás még szombaton történt a Paktia tartománybeli Zurmat körzetében. Az afgán rendőrség szerint az afgán és a velük szövetséges nemzetközi fegyveres erők szombaton ugyanebben a tartományban legalább húsz tálib fegyveressel végeztek.

Karzai szombaton úgy vélte, haszontalan a tálib felkelőkkel a békéről tárgyalni, helyettük a szomszédos Pakisztánnak kellene a valódi partnernek lennie. Az afgán kormány ezért vasárnap felszólította Pakisztánt, tegyen érzékelhető lépéseket a tálib lázadás felszámolásában. Dzsanan Moszazai kormányszóvivő hangsúlyozta: Afganisztán jelentős politikai tőkét fektetett be a kétoldalú kapcsolatok javításába az elmúlt három évben, de nem látja a pakisztáni fél által ígért konkrét előrelépést. Afganisztán küldöttséget készül Pakisztánba meneszteni, hogy tárgyaljanak a békefolyamatról és a Rabbani-gyilkosságban való állítólagos pakisztáni szerepről.

Afganisztán és Pakisztán között feszült a viszony: afgán tisztségviselők szerint a pakisztáni hadsereg szeptember 21-25. között több száz rakétát lőtt ki a két ország határa közelében fekvő afgán városokra. Ez nem szedett ugyan jelenetős áldozatokat, de júniusban és júliusban 42 afgán halt meg a pakisztáni hadsereg ágyúzásában. Az afganisztáni tálibok hátországként használják a határ menti, törzsi ellenőrzésű pakisztáni területeket. Pakisztán viszont azzal vádolja Afganisztánt, hogy pakisztáni lázadóknak ad menedéket a határ menti afgán területeken, amelyek sebezhetővé válnak, amikor a pakisztáni hadsereg megpróbálja kiűzni az ország területéről a felkelőket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport