Alfréd
-3 °C
3 °C

Leverték a felkelést a szíriai Rasztanban

2011.10.02. 13:13

Ellenőrzése alá vonta a szíriai hadsereg vasárnapra az ország középső részén fekvő Rasztán városát, ahol az elmúlt öt napban a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen fellázadt fegyveresek és az oldalukra állt szökött katonák harcoltak a kormányerőkkel. A SANA hírügynökség úgy fogalmazott, hogy a hatóságok "helyreállították a rendet és a törvény uralmá és az élet visszatért a normális kerékvágásba, miután elűzték a fegyveres terrorista csoportokat".

Az arab országot önkényuralmi módszerekkel vezető Aszad uralma ellen fellázadt ellenzékiek egyike, Rami Abdur-Rahmán elmondta, a kormányerők már szombaton ellenőrzésük vonták a város nagy részét, miután a tüntetők elleni tűzparancsot megtagadó dezertőr katonák kivonultak Rasztánból. Más ellenzékiek szintén megerősítették, hogy a város a kormányerők kezére került. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint a hadsereg teljes ellenőrzése alá vonta a Homsz tartománybeli települést, ahonnan vasárnap ötven harckocsit már ki is vontak.

A harcok során számos házat leromboltak. A központ több tucat olyan rasztáni civilről tud, akiket megöltek, majd házaik udvarán temettek el. A szíriai hadsereg Rasztánnál harcoló, 250 harckocsival és a páncélozott járművel megerősített alakulatai pénteken kezdték meg a város ostromát. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint a szökött katonák aznap este bejelentették, hogy a kormányerők megerősítése miatt visszavonulnak Rasztánból.

Ez volt az egyik legsúlyosabb szíriai fegyveres konfliktus az Aszad-rendszer ellen fél évvel ezelőtt kirobbant megmozdulások során. Az al-Baasz című damaszkuszi kormánylap vasárnap óva intette Robert Ford amerikai nagykövetet attól, hogy beavatkozzon az arab ország belügyeibe, ha nem akarja, hogy "újabb záptojásos támadások érjék" (Aszad elnök hívei ugyanis csütörtökön tojással dobálták meg az amerikai nagykövetet, amikor az egy szíriai ellenzéki vezetővel találkozott). Az újság kormányellenes szíriai fegyveres csoportok támogatásával vádolta a diplomatát és leszögezte: nem tűrik el Ford beavatkozását.