Ervin
14 °C
22 °C

Pakisztán ellen tüntetnek az afgánok

2011.10.02. 17:11 Módosítva: 2011-10-02 18:10:11

Kabulban vasárnap több százan tüntettek amiatt, hogy a pakisztáni hadsereg a közelmúltban lőtte a két ország határa közelében fekvő afgán városokat. A megmozdulás részvevői egyúttal azzal vádolták a befolyásos ISI pakisztáni titkosszolgálatot, hogy köze volt Burhanuddin Rabbani egykori afgán elnök meggyilkolásához. Rabbanival, a vallási fanatikus muzulmán tálibok lázadókkal és más felkelőkkel békét kereső tanács elnökével szeptember 20-án, az otthonában végzett egy magát a tálibok küldöttjének kiadó öngyilkos merénylő.

Rabbani halálát sokan jelentős csapásnak tartják az afganisztáni megbékélési folyamatra. Hamid Karzai afgán elnök hivatala vasárnap közölte, az ügyben lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy Rabbani meggyilkolását a pakisztáni Kvettában tervelték ki, és a merénylő pakisztáni állampolgár volt. Az AFP francia hírügynökség szerint ebből nem feltétlenül következik, hogy Kabul pakisztáni állami intézményeket gyanít a merénylet hátterében, hiszen az afganisztáni tálibok vezetése, legfelsőbb tanácsa feltehetően a pakisztáni Kvetta környékén rejtőzködik, és a pakisztáni tálibok közel állnak afganisztáni hittársaikhoz.

Karzai szombaton úgy vélte, haszontalan a tálib felkelőkkel a békéről tárgyalni, helyettük a szomszédos Pakisztánnak kellene a valódi partnernek lennie. Az afgán kormány ezért vasárnap felszólította Pakisztánt, tegyen érzékelhető lépéseket a tálib lázadás felszámolásában. Dzsanan Moszazai kormányszóvivő hangsúlyozta: Afganisztán jelentős politikai tőkét fektetett be a kétoldalú kapcsolatok javításába az elmúlt három évben, de nem látja a pakisztáni fél által ígért konkrét előrelépést. Afganisztán küldöttséget készül Pakisztánba meneszteni, hogy tárgyaljanak a békefolyamatról és a Rabbani-gyilkosságban való állítólagos pakisztáni szerepről.

Afganisztán és Pakisztán között feszült a viszony: afgán tisztségviselők szerint a pakisztáni hadsereg szeptember 21-25. között több száz rakétát lőtt ki a két ország határa közelében fekvő afgán városokra. Ez nem szedett ugyan jelenetős áldozatokat, de júniusban és júliusban 42 afgán halt meg a pakisztáni hadsereg ágyúzásában. Az afganisztáni tálibok hátországként használják a határ menti, törzsi ellenőrzésű pakisztáni területeket. Pakisztán viszont azzal vádolja Afganisztánt, hogy pakisztáni lázadóknak ad menedéket a határ menti afgán területeken, amelyek sebezhetővé válnak, amikor a pakisztáni hadsereg megpróbálja kiűzni az ország területéről a felkelőket.