Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Átalakították a líbiai ideiglenes kormányt

2011.10.03. 16:57

Líbia ideiglenes vezetői hétfőn kormányátalakítást jelentettek be, és megígérték, hogy lemondanak posztjukról, ha az ország "teljes biztonságban" lesz. A változást Musztafa Abdel Dzsalíl, az Átmeneti Nemzeti Tanács elnöke és Mahmúd Dzsibríl ideiglenes miniszterelnök jelentette be sajtóértekezleten.

Közölték, hogy Líbia felszabadulását akkor jelentik be, ha elfoglalják Szirtet, az elűzött Moammer Kadhafi szülővárosát, amelyet változatlanul védenek a volt líbiai vezetőhöz hű erők. Abdel Dzsalíl szerint a felszabadulás bejelentése után egy hónapon belül új átmeneti kormány alakul, és ők Mahmúd Dzsibríllel együtt írásban vállalták, hogy semmilyen formában nem vesznek részt semmilyen jövendő kormány munkájában.

Az új ideiglenes kormány kis mértékben különbözik a korábbitól. A miniszterelnök ezután a külügyminiszteri feladatokat is ellátja, ami azt jelenti, hogy Ali esz-Szavi miniszter, aki egyben Dzsibríl helyettese is, kikerült a testületből. Arra a kérdésre, hogy az ideiglenes kormány tagjai posztjukon maradhatnak-e a felszabadulás után, a kormányfő azt mondta, hogy arról a jövendő vezetés fog dönteni az illetők teljesítménye alapján.