Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Chris Christie nem indul az amerikai elnökválasztáson

2011.10.04. 20:30

"A válaszom mindig az volt, hogy nem" – jelentette ki a 49 éves politikus a New Jersey-i Trentonból élőben közvetített beszédében. – "Ez most nem az én időm. Elköteleztem magam New Jersey iránt és ennek nem fogok hátat fordítani."

Christie a Rasmussen Reports múlt héten közölt felmérése szerint a valószínű szavazók között a voksok 43 százalékát szerezhette volna meg a hivatalban lévő Barack Obama elnök 44 százalékával szemben. A politikus Obama "lágy populizmusával" szemben keményen szókimondó és az általa vezetett állam pozitív gazdasági eredményekkel dicsekedhet.

Bejelentésével Christie annak a több hete tartó spekulációnak vetett véget, hogy versenybe szállva, "friss arcként" átvehetné a vezetést a republikánus elnökaspiránsok mezőnyében. Elemzők szerint a New Jersey első emberének döntése a szintén centristának tekintett Mitt Romney pozícióját erősíti. Noha az Obama elnök kihívásának jogáért versengő republikánus politikusok között a párton belüli támogatottságban jelenleg Rick Perry texasi kormányzó áll az élen, az első előválasztó államban, Nem Hampshire-ben Romney vezeti a népszerűségi listát. Mivel a New Hampshire-i döntés rendszerint nagy befolyással van a többi előválasztásra, Christie visszavonulásában szerepe lehetett annak, hogy kevés esélye lett volna megrendíteni a vele azonos politikai szegmens szimpátiáira építő riválisának pozícióit.

Az idő előrehaladta miatt ugyanakkor Christie már aligha vehette volna fel a versenyt vetélytársaival az országos aktivistahálózat kiépítésében és a választási pénzadományok begyűjtésben.

Christi bejelentését követően Sarah Palin volt alaszkai kormányzó és John McCain 2008-as alelnök-jelöltje maradt az egyetlen jelentősebb potenciális republikánus elnökaspiráns, aki még nem nyilatkozott a szándékairól.