Meghalt a Jukosz volt alelnöke

2011.10.04. 10:53 Módosítva: 2011.10.04. 11:57
Harmincnyolc éves korában elhunyt Vaszilij Alekszanjan, a Jukosz orosz kőolajkonszern egykori alelnöke. A súlyosan beteg Alekszanjant hétfőn moszkvai lakásán érte a halál. Jogvédők szerint még élhetett volna, ha nem kell két évet orvosi kezelés nélkül vizsgálati fogságban töltenie.

2008 februárjában az ügyvédek bíróság elé vitték a gyógykezelésre irányuló követelést, de a bíróság ezt azzal utasította el, hogy "a védelem nem bizonyította kellőképpen a halálos betegségek meglétét".

Vaszilij Alekszanjan
Vaszilij Alekszanjan
Fotó: Alexander Nemenov

Alekszanjan nem egyszer elmondta újságíróknak: megtagadják tőle az orvosi kezelést, mert Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz volt főrészvényese bűnösségét bizonyító vallomást akarnak kicsikarni belőle.

A fiatal férfi AIDS-ben és nyirokmirigyrákban szenvedett, a börtönben tuberkulózist is kapott és megvakult. Mások által törvénytelen úton szerzett nagy összegek legalizálásával vádolták, ügyében akkor még csak a meghallgatások folytak, amelyekre akarata ellenére szállították a 2006 tavasza óta börtönben, 2007 őszétől a börtönkórház fertőző részlegében tartott, rossz állapotban lévő férfit.

Végül Alekszanjan a széles körű nemzetközi felháborodás, az Emberi Jogok Európai Bírósága többszöri döntése, és az orosz közvélemény erősödő nyomásának hatására – miután Hodorkovszkij és számos más emberi jogi aktivista éhségsztrájkba kezdett –, kórházba kerülhetett 2008 őszén, de egyszemélyes, kívül-belül őrzött kórtermében eleinte az ágyhoz láncolva tartották.

Nem sokkal később hatalmas óvadék ellenében szabadlábra helyezték, az óvadék összege napok alatt gyűlt össze az interneten.

Lev Ponomarjov, ismert jogvédő, az Emberi Jogokért Mozgalom vezetője az Interfax hírügynökségnek kijelentette: Alekszanjan még élhetne, ha idejében megkezdték volna orvosi kezelését. "Nálunk kemény a rend, és nem csak a rend kemény, hanem az emberek is azok" – mondta.

Lija Ahidzsakova neves színésznő, a 2008-as tiltakozások egyik szervezője az Eho Moszkvi rádiónak azt mondta: "Csakis kínzásnak nevezhető, amin ez a fiatalember keresztülment a vizsgálati fogságban, csak azért, hogy Hodorkovszkijra terhelő vallomást tegyen. De nem tett. Hősies magatartást tanúsított. Bár ez valójában természetes".  • Hírek
  • Hírek